Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Конкурс за домашно вино и ракия организира музеят в Долна Оряховица

23 януари 2023, 13:09 часа • 1401 прочитания

Конкурс за домашно вино и ракия организира Етнографският музей в Долна Оряховица. Неговата цел е да се стимулират производителите, отглеждащи лозови насаждения, да се съхранят вековните традиции в производството на домашни питиета и качествени вина, с които регионът се слави от древността. В прегледа могат да се включат както гражданите на Долна Оряховица, така и жители от останалите населени места на община Горна Оряховица, съобщиха от местната администрация.

Проби ще се приемат до 10 февруари (петък) в Етнографския музей. Те трябва да са в стъклена бутилка от 0,7 до 1 литър от всеки кандидат да се включи в конкурса.

Предвидени са награди в три категории – най-добро бяло вино, най-добро червено вино и най-добра ракия. Питиетата ще бъдат оценявани от компетентно жури със специалист в отглеждането на грозде и производството на вино, уточняват от общината.

ОЩЕ: 100 проби вина се борят за I място във винения конкурс в Асеновград

Всеки участник ще получи музейна книга и грамота, а най-добрите производители - специални награди.

Обявяването на резултатите и връчването на наградите ще се проведе на 14 февруари в Етнографски музей на Долна Оряховица от 10:30 часа.

За празничния ден музеят е организирал програма с пресъздаване на обичая по зарязване с участието на самодейци от клуба на пенсионера „Надежда“ и читалище „Христо Козлев-1883“. Предвидена е също така и дегустация на нова марка вино от горнооряховска винарска изба.

ОЩЕ: Защо произходът на думата "ракия" е свързан с изпотяване?

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес