Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КЕВР изиска от "Топлофикация ВТ" данни за причините за честите аварии

26 януари 2019, 10:51 часа • 2906 прочитания

​"Топлофикация ВТ" АД да осигури нормално топлоснабдяване за своите абонати във Велико Търново, изискват от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Реакцията на КЕВР е резултат от публикации и подадени сигнали и жалби на граждани за продължителни аварии по топлопреносната мрежа в града, довели до ниско качество на услугата и спиране на топлоподаването в студеното време.

В случаите, когато авариите в мрежата не са отстранени до 48 часа, топлофикационното дружество поема отговорността според общите условия на договорите с потребителите. По този повод КЕВР изиска от ръководството на "Топлофикация ВТ" АД в двудневен срок да предостави изчерпателна информация за причините за възникналите аварии и мерките за тяхното отстраняване, както и статистически данни за постъпилите и заведени жалби и телефонни сигнали за декември 2018 г. и януари 2019 г. Изискват се и доказателства за изпълнението на задълженията на дружеството за уведомяване на абонатите за възникналите аварии и за срока на тяхното отстраняване.

От комисията изискват и информация за отстраняването на авариите в срок до 48 часа. А ако това не е изпълнено - да се предоставят данни за мерките, предприети от "Топлофикация ВТ" АД за компенсиране на засегнатите абонати. Дружеството трябва да посочи сроковете за отстраняването на авариите, предприетите мерки и планираните дейности за минимизиране на причините за тях, съобщиха от КЕВР.

В случай на установяване на нарушения на лицензионните задължения, от страна на дружеството, регулаторът ще предприеме предвидените в закона за енергетиката административно-наказателни и принудителни административни мерки.

Камелия Джанабетска
Камелия Джанабетска Отговорен редактор
Новините днес