Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Варненски еколози сигнализират, че горите над кв. Аспарухово масово изчезват

18 март 2015, 19:37 часа • 8479 прочитания

Варненски еколози сигнализират, че горите над кв. Аспарухово масово изчезват. Поводът за информацията беше протестен митинг за защита на природата в България, който се проведе във Варна организиран от неправителствени организации и граждански групи, предаде "Фокус".

По думите на природолюбителя Галин Генчев изсичането на горите около Варна продължава и след потопа в кв. Аспарухово, който според него се дължи най-вече на обезлесяването. Той посочи, че към момента България е една от страните с относително запазено биоразнообразие в Европа, но ако незаконната сеч продължи до няколко години горите в България ще намалеят драстично.

На събитието присъстваха не повече от 20 еколози, които пожелаха правителството и парламента да започнат редица юридически и законодателни инициативи по отношение на реалното запазване на горите в България. Те предложиха пълна забрана за ново строителство на защитени територии и да се забрани отдаването на територии в националните паркове на концесия.

Според варненските еколози към момента в страната има множество корпоративни интереси, които засега не позволяват реалното прилагане на законите по отношение на защита на природата и околната среда.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес