Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът отмени заповедта за отстраняване на главния архитект на Варна

10 август 2023, 17:40 часа • 2556 прочитания

Административният съд във Варна отмени заповедта на кмета Иван Портних, с която през април главният архитект на общината Виктор Бузев беше отстранен от длъжност.

Сагата

Припомняме, че на 19 април Портних обяви на брифинг, че е поискал оставката на главния архитект на Варна „до края на деня“. Причината, цитирана от кмета, бе "липсата на цялостна визия за развитие на града, липсата на организация, функциониране и работа на Експертния съвет за устройство на територията (ЕСУТ), както и решения по ключови теми за града". Според Портних е имало и "ясни опити за незаконосъобразни действия от страна на главния архитект".

ОЩЕ: Отстраниха главния архитект на Варна

Два дни по-късно от общината съобщиха, че Бузев е отстранен от длъжност, тъй като не е подал оставка в указания срок. Срещу него бе образувано дисциплинарно производство. От общината цитираха "незаконосъобразни действия" на Виктор Бузев, които "водят до обосновани предположения за зависимости". Пример за това са "опитите на главния архитект в разрез с вътрешните правила, становищата на юристите и публично обявената в медиите позиция на кмета Иван Портних, да подпише разрешенията за поставяне на стотици незаконни бараки в курорта "Златни пясъци"".

В жалбата си Бузев твърдеше, че не му е била поискана оставката. Административният съд във Варна през април не уважи жалбата му.

Мотиви

В мотивите на съда сега се посочва, че не са представени доказателства срещу Бузев да е било образувано дисциплинарно производство, преди той да е отстранен от длъжност.

Според магистратите с "отстраняването от работа на Бузев, без да са налице законовите предпоставки за това, е нарушена целта на закона, която е единствено да обезпечи обективното и безпристрастно провеждане на дисциплинарното производство", пише в съобщението.

Изводът на съда е, че обжалваната заповед подлежи на отмяна като незаконосъобразна. Община Варна е осъдена да плати на Виктор Бузев разноските за производството в размер на 1210 лева.

Решението може да бъде обжалвано в срок от 14 дни от съобщението пред Върховния административен съд.

На брифинг днес след журналистически въпрос по съдебното решение Портних отговори, че то всъщност не променяло нищо, тъй като от първите дни на август Бузев бил дисциплинарно уволнен.

"Решението на съда касае само заповедта за временното отстраняване на Виктор Бузев като главен архитект", каза кметът на Варна, цитиран от "Дневник". То не е окончателно и ще бъде обжалвано пред Върховния административен съд. Това не означава, че Бузев е възстановен на работа, защото от 3 август той е дисциплинарно уволнен".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес