Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

500 доброволци участват във възстановителните дейности в Аспарухово

22 юни 2014, 10:20 часа • 13173 прочитания

Над 500 доброволци участват във възстановителните дейности в района на Аспарухово. Това каза кметът на Варна Иван Портних пред "Фокус".

„Сърдечно им благодаря. Включиха се допълнително около 90 души от флота, също толкова от Морското училище, от полицейското училище, хора от областта. Имаме над 800 души, които са разпределени по улиците в района. Една част от тях разчистват инфраструктурата, а другите са разпределени по домовете на хората, за да могат да им помогнат да изчистят къщите и подземията си от калта и от всичко, което стихията е вкарала в домовете им. Обезпечени сме изяло с техника, която е разпределена по райони, както вчера”, допълни кметът. Иван Портних каза още, че към момента нивото на запрашване е ниско, тъй като вчера е валяло дъжд и все още калта, която е по улиците, е мокра. Днес ще започне миене на основните пътни артерии, ще се влиза и в малките улици, за да може да се преодолее запрашването.

В пострадалия от наводненията район Аспарухово има около 20 къщи, които са с видими конструктивни проблеми. Създадена е пълна организация за извеждането на живущите там. За съжаление, те отказват категорично, в момента водим разговори да им обясним и покажем къде ще бъдат преместени, има чудесни условия. Ще преминем към принудително евакуиране, ще търсим и съдействието на полицията при необходимост. Къщите наистина са опасни за хората, които са вътре”, допълни кметът. Нивото на подпочвените води в района все още е много високо, вода тече от скатовете. Това създава проблем с локални свлачища, тъй като целият район е потенциално опасен от тази гледна точка. „Днес тези хора трябва да бъдат изведени от домовете им”, категоричен бе Иван Портних.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес