Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да гледаме малкия стикер върху плодовете? Какво ни показва той?

26 октомври 2021, 16:18 часа

Върху повечето вносни плодове има малки стикери, които в никакъв случай не бива да пренебрегваме. Те не са само лого, както повечето от нас смятат, но и могат да ни подскажат много важна информация, свързана с произхода на продукта.

Цифровият код ви дава цена информация и затова е препоръчително в бъдеще да й обръщате внимание, така че да знаете дали наистина си струва да инвестирате в конкретния продукт или предпочитате да не го правите.

Какво означават стикерите върху плодовете

• 4 – цифрен код и първата цифра е 3 или 4;

Ако първата цифра е 4, това категорично означава, че плодовете или зеленчуците са отглеждани по селскостопански технологии и са били използвани торове и пестициди.

• 5 – цифрен код и първата цифра е 8;

Тези стикери най-често могат да бъдат видени върху обвивката на бананите, пъпешите или папаята. Кодът подсказва, че е използвано генно инженерство.

• 5 – цифрен код и първата цифра е 9;

Това означава, че плодовете са наистина органични и при отглеждането им не са били използвани никакви вредни съставки. Можете съвсем спокойно да напълните кошницата с тях и да сте сигурни, че на трапезата си ще поднесете полезна храна. Друг е въпросът, че на един такъв продукт цената е много по-висока, отколкото на останалите.

Кои плодове и зеленчуци се съхраняват ИЗВЪН хладилника

• Ако липсва код.

Помнете, че всички плодове, които са внос от чужбина, трябва да имат стикери. Ако тези малки етикети липсват, това означава, че или са изпаднали сами, или някой ги е премахнал.

Ако случайно не успявате да ги откриете, консултирайте се с продавач – консултант и поискайте повече информация за произхода на плодовете, които възнамерявате да си купите.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес