Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо винаги да гледаме жълтъка, преди да изядем яйцето?

14 октомври 2022, 17:11 часа

От цвета на жълтъка зависи какво е качеството на яйцата. В зависимост от цвета може да се определи какво количество каротиноиди се съдържа в самия продукт. Тези антиоксиданти помагат за сформирането на витамин А. Именно той подобрява състоянието на костната ни структура.

Колкото по-наситен е жълтъкът, толкова повече полезни хранителни вещества се съдържат в него.

Разбира се, всичко е пряко обвързано с това как е била хранена кокошката. Ако птиците са консумирали основно жито, цветът на жълтъка ще е блед. Ако са похапвали големи количества царевица, жълтъкът ще е с богат цвят.

Вярвате или не, това ще се случи с вас, ако спрете да ядете яйца

Преди да консумирате яйца, огледайте жълтъка. За предпочитане е да похапвате яйца с наситен цвят, защото те са богати на полезни химикали.

Често пъти сезонните промени влияят на цвета на жълтъците. През зимата цветът е по-блед, заради по-малкото количество храна, което птиците изяждат. Цветът може да е и индикатор за ниското качество на яйцата, както и лошото здравословно състояние на кокошките. Когато ядете такива яйца, вие не давате на телата си това, от което те се нуждаят.

Не забравяйте всеки път да проверявате качеството на яйцата. За целта четете внимателно описанието върху кутиите.

Ако имате от къде да си набавяте домашни яйца с ясен произход, най-добре. В тях се съдържат най-много полезни хранителни вещества.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес