Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо тази зима трябва да ядем райски ябълки

10 януари 2024, 08:39 часа

Скрито зад корена на целина, къдраво зеле, пащърнак, слънчоглед, зимна тиква и други зеленчуци за студено време през този сезон е ярко оранжево удоволствие, което може или не сте виждали преди. Независимо дали райските ябълки са попадали на вашите трапези през късната есен и началото на зимата, или никога не сте забелязвали плодовете на вашия фермерски пазар, ние разговаряхме с експерти, за да научим всичко от това как да ядете райски ябълки, ползите за здравето от райските ябълки и рецепти с райски ябълки така че можете уверено да се насладите на плодовете.

Не е за вярване колко полезна е райската ябълка

Въпреки че започват да се появяват в средата на октомври, можете да намерите райска ябълка до януари в повечето части на страната.

Но те могат да бъдат малко трудни плодове за работа. Райските ябълки са интересни есенни плодове, защото ако не са узрели, имат много танинова киселина, която, когато се яде, изсмуква цялата влага от устата ви. Таниновата киселина може да се намери и в неща като сухи вина и орехи. Ето всичко, което трябва да знаете за яденето на райска ябълка.

Видове райска ябълка

Хачия райска ябълка

Известен също като стипчива райска ябълка. Този сорт е удължен, изглежда почти като формата на жълъд и е много по-голям от Fuyu. Райските ябълки Hachiya имат стипчиво качество, когато не са напълно узрели, така че е най-добре да ги ядете, когато са „на практика изгнили. В идеалния случай те ще бъдат изключително меки на допир и ще имат наситен оранжев цвят.

Hachiya persimmons често се продават в няколко опаковки и се намират много по-трудно, защото са толкова меки. Те съдържат по-големи семена и имат сладка текстура, подобна на желе, след като са готови за консумация.

Райска ябълка фую

Въпреки че има някои леки стипчиви свойства на райската ябълка Fuyu, този сорт е известен като нестипчива или японска райска ябълка. Този сорт прилича на клекнал домат и е много по-малък от сорта Хачия. Въпреки че може да се отглежда в Съединените щати, много от тези плодове, налични в Съединените щати, са внесени. Не е необходимо този сорт да омекне преди ядене и може да се яде, когато е малко по-свеж. Те ще имат ярко оранжев цвят, почти като мандарина, когато са готови за ядене.

Ползи за здравето от Райска ябълка

Райската ябълка е особено богата на полифеноли. Поради това те могат да помогнат за намаляване на скока на кръвната захар след хранене, показват изследванията.

Те също имат много високо съдържание на витамин С и имат малко или никакви мазнини. Освен това те имат други витамини и минерали като витамин А, В, фолиева киселина, манган и калий.

Те също така съдържат растителни съединения като танини, флавоноли, антиоксиданти и много фибри, добавя тя. Поради тяхната хранителна стойност, Шет казва, че те могат да помогнат за намаляване на възпалението, здравословно зрение, храносмилане и здраве на сърцето.

Хранителен състав на райската ябълка

  • 118 калории
  • 1 г протеин
  • 0 г мазнини
  • 31 г въглехидрати
  • 6 г фибри
  • 21 г захар

Какъв е вкусът на райската ябълка

Fuyu persimmons имат мека сладост и вкус, който е подобен на пъпеш. Сортът Hachiya става интензивно сладък, когато се остави да омекне до консистенция, подобна на желе. Ако се яде твърде рано, райската ябълка Hachiya ще отдели танинова, стипчива горчивина, която е много неприятна.

Защо падат плодовете на райската ябълка?

Как да ядем райска ябълка

Райските ябълки Fuyu могат да се консумират сурови или печени. След като станат меки, но твърди, можете да нарежете този сорт и да го използвате по начини, по които бихте използвали други нарязани плодове като ябълки или круши по това време на годината. Сортовете Hachiya имат малко по-малко гъвкавост, защото са толкова меки. Можете да го изядете направо като парче плод (но го правете внимателно, тъй като може да се обърка) или да използвате вътрешната плът за печене или готвене. Поставянето на райска ябълка във фризера за няколко дни може да помогне за по-бързото им узряване и подслаждане, ако се надявате да готвите с тях.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес