Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо маслото от мента е толкова полезно?

11 септември 2022, 15:00 часа

Ментата е сред най-свежите билки, ароматна, вкусна и полезна. В повечето случаи нейните полезни свойства биват подценявани, но се надяваме днес да променим мнението ви. За целта се доверете на ползите от етеричното масло от мента - то спомага за успокояване на редица състояния, които ще разгледаме в следващите редове.

В състава на ментата откриваме съединенията ментон, изоментон и още няколко форми на ментола, които засилват лечебните свойства на билката.

А ето и при какви проблеми етеричното масло от мента може да спомогне за облекчаване на симптомите:

Стомашно-чревни раздразнения

Миналогодишни проучвания отчитат, че ментата може да послужи за облекчаване на симптомите при синдром на раздразненото черво. Тя притежава сили противовъзпалителни и успокояващи свойства, които ще облекчат подуването, газовете, диарията и болките в червата.

Ментата лекува организма и му помага за ...

Главоболие, причинено от тензионно напрежение

По-простичко казано - главоболието от напрежение се появява, когато сме изпаднали в стресова ситуация, затрупани сме с работа, действаме на бързи обороти и се намираме в напрегната ситуация. Напрежението в невроните причинява главоболие, което не винаги е търпимо. 

Можете да облекчите болката и дискомфорта с помощта на масло от мента - използвайте няколко капки, с които да масажирате нежно зоната около очите, челото и синусите. Етеричното масло от мента ще активизира своите успокояващи, релаксиращи и противовъзпалителни свойства и е много вероятно дори главоболието напълно да изчезне.

При проблемна кожа

Етеричното масло от мента може да спомогне както при суха, така и при мазна кожа. То хидратира в дълбочина и по този начин снабдява сухата кожа с нужната влага, а при мазната балансира нивата на себума. Освен това е много подходящо и при лечение на акне - както вече казахме, има силни противовъзпалителни свойства, които ще спомогнат за по-бързото лечение на този неприятен проблем.

Ето за какво е полезна МЕНТАТА

При чупливи нокти

Можете да използвате и етерично масло от мента върху чупливите си нокти, за да ги заздравите. Маслото има антибактериално и антисептично действие и освен че ще укрепне ноктите ви, ще служи като превенция от развитие на гъбички. 

При сухи краища на косата

Етеричното масло от мента успява да хидратира не само кожата на лицето, но и косата ви. Има много благоприятно влияние при суха и изтощена коса - укрепва структурата на корена, стимулира космените фоликули, което допълнително служи като превенция от косопад.

При симптоми на гадене и повръщане

Ароматната мента може да помогне за потушаване на гаденето и е особено полезно при бременните жени. Проучванията доказват, че вдишването на етерично масло от мента потиска признаците на гадене.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес