Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За здрав стомах: 6 храни, които са натурална бомба от пробиотици

27 май 2024, 17:04 часа

Тъй като учените научават повече за микробиома на червата, изследванията все повече показват, че наличието на високи нива на „добри“ чревни бактерии може да има голямо въздействие върху вашето здраве като цяло. Пребиотиците и пробиотиците, които можете да получите от хранителни източници или добавки, могат да ви помогнат да направите точно това.

Вижте още: Лекар: Тези 2 храни ускоряват метаболизма

Днес ви представяме 6 храни, които са богат източник на пробиотици:

1. Чесън и лук

Чесънът съдържа пребиотично съединение, наречено фруктоолигозахариди, което помага при усилията за отслабване чрез намаляване на възпалението и поддържане на метаболитното здраве.

Междувременно лукът е богат на пребиотика инулин, който остава в червата и помага да се стимулира растежа на бактериите бифидобактерии и лактобацилус.

Не само, че чесънът и лукът са пълни с пребиотици, но също така е доказано, че намаляват телесното тегло, индекса на телесна маса (ИТМ), обиколката на талията, кръвното налягане и дори нивата на триглицеридите.

2. Аспержи

Експертите са съгласни, че добавянето на повече аспержи към вашата диета може да помогне за загуба на тегло благодарение на техните пребиотични свойства.

Аспержите са пълни с антиоксиданти, включително витамини А, С и Е, които могат да помогнат за защитата на клетките от увреждане и възпаление.

Вижте още: 4 храни, които водят до инсулинова резистентност и диабет

3. Бобови храни

Почти всички бобови растения от семейството са богати на пребиотици и това включва нахут, черен боб, едамаме и леща. Бобовите култури не само чудесен източник на диетични фибри, но също така осигурява полифеноли. Полифенолите са важни в диетата, защото са антиоксидант, предпазващ тъканите на тялото от оксидативен стрес и някои видове рак, коронарна болест на сърцето и възпаление.

4. Овес

Пълнозърнестият овес съдържа фитохимикали, които действат като пребиотици в стомашно-чревния тракт. Но загубата на тегло и по-широките ползи за здравето не спират дотук.

Овесените ядки са пълни както с неразтворими, така и с разтворими фибри, които спомагат не само за подобряване на здравето на червата, но могат да ви помогнат да се чувствате сити за по-дълго време, осигуряват антиоксиданти, помагат за намаляване на нивата на холестерола в кръвта и спомагат за поддържането на редовното изхождане. Овесът се счита за сложен въглехидрат или пълнозърнест продукт, който е важна част от добре балансирана диета за отслабване и цялостно здраве.

5. Неузрели банани

Неузрелите банани са чудесна форма на пребиотик. Това е така, защото преди да узреят, бананите съдържат повече пребиотични фибри, наречени устойчиво нишесте, което се бори срещу храносмилането в тънките черва и ферментира в дебелото черво.

Зелените банани са с високо съдържание на устойчиво нишесте, което може да помогне при усилията за отслабване, като заобикаля храносмилането в тънките черва и регулира апетита.

6. Авокадо

Авокадото е пълно с разтворими фибри пектин, който има пребиотични свойства. То също така е богато на каротеноиди, мононенаситени мазнини, калий и диетични фибри, които са свързани с намален риск от хронични заболявания. Съдържанието на калий и лутеин в авокадото може да помогне за насърчаване на нормалното кръвно налягане и да помогне за контролиране на възпалението.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес