Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво помага изключително много витамин B6?

12 юни 2024, 07:15 часа

Витамините от група В са сред най-важните водоразтворими витамини за човешкото здраве. Особено внимание е важно да обърнем на витамин В6 и осигуряването на адекватните дози от него, тъй като дефицитът на витамин B6 обикновено се съчетава с дефицит на други витамини от група B, като B9, познат като безценната за бременните дами фолиева киселина, и витамин B12.

Необходимото количество В6, което трябва да осигурите на тялото си всеки ден, варира според възрастта и пола. За да сте мотивирани да консумирате продукти, богати на витамина, ако не желаете да приемате хранителни добавки, добре е да знаете за какво помага витамин В6.

За какво помага витамин B6 – ползи от приема

Сред най-важните ползи от приема  на витамин В6 са:

  • Една от основните роли на витамин В6 е лечението на сидеробластна анемия, която е от генетичен тип.
  • Осигурява нормалното развитие на мозъка и поддържането на мозъчната функция. Приемът особено при по-възрастни пациенти намалява риска от деменция, болест на Алцхаймер и др.
  • Подпомага нервната система и нормалното ѝ функциониране.
  • Полезен е за имунната система и я поддържа в готовност да предпазва организма.
  • Витамин В6 се препоръчва на бременните дами, тъй като е установено в резултат на клинични проучвания, че намалява сутрешното гадене, което притеснява сериозен процент от жените, очакващи дете.
  • Значима е и ролята на витамин B6 за дамите, изпитващи тежки симптоми на ПМС. Адекватните дози В6 могат да редуцират симптомите на ПМС. Най-голямо влияние витаминът оказва върху симптомите на предменструалния синдром, свързани с изнервеност, депресия и чувствителност на гърдите.
  • Витамин В6 помага за поддържане на нормално количество от аминокиселината  хомоцистеин в кръвта, с което редуцира риска от сърдечни заболявания. Развенчан е обаче митът, че приемът на витамин В6 намалява риска от съдови инциденти като инсулт. Последните проучвания по темата, уви, не сочат подобна връзка.
  • Приемът на витамин В6 доказано редуцира риска от инфекции, тъй като подобрява функциите на имунната система и подпомага работата ѝ.
  • Синтезът на хормоните на щастието, от които зависи настроението, също се подпомага от витамин В6.
  • Витаминът е изключително полезен за страдащите от онкологично заболяване, тъй като допълнителният му прием може да забави растежа на тумора. Ефективен е и за превенция на рака според последните изследвания по темата. 

ОЩЕ: Тези витамини водят до напълняване - внимавайте с тях

Източник: WebMD

Важна информация за приема на витамин В6

Освен за какво помага витамин B6 приемащите го пациенти е важно да са информирани и за потенциалните му странични ефекти. Специалистите предупреждават и че въпреки безспорната си важна роля за здравето витамин В6 може да предизвика нежелани реакции, когато е приеман под формата на добавка в твърде високи дози. Пациентите, предозирали витамин В6, обикновено се оплакват от атаксия, липса на мускулен контрол, гадене и стомашни киселини, фоточувствителност, болезнени, обезобразяващи кожни лезии.

Подобни странични ефекти не се наблюдават при прием на витамина от храната. Ето защо е важно да се съблюдават препоръчителните дневни дози и да се спазват, ако се приема витамин В6 под формата на хранителна добавка. Ако приемате прекомерни количества от витамина чрез добавки, възможни са и усещане за изтръпване в различни части от тялото, както и намалена чувствителност към болка.

Препоръчва се и лекарска консултация, преди да се предприеме прием на витамин В6 под формата на добавка особено от страна на пациенти с хронични заболявания, приемащи медикаменти, тъй като са възможни различни лекарствени взаимодействия.

Какви проблеми се проявяват от липса на витамин B

Рискови фактори, водещи до дефицит на витамин В6

Тъй като витамин В6 се съдържа в богато разнообразие от хранителни източници като птици, риба, картофи, нахут, банани, зърнени храни, дори вегетарианците могат да си го набавят и дефицитът му не е често срещано състояние. Въпреки това някои страдащи от други заболявания пациенти като тези с бъбречно или автоимунно заболяване или състояния, които пречат на тънките черва да абсорбират хранителни вещества, имат изразен дефицит на витамин В6. Те могат да разчитат на фармацевтични продукти и хранителни добавки, за да си осигурят важните дози витамин В6, както и се нуждаят от лекарска консултация, ако не може да се абсорбира от организмите им.

Други причини за дефицит на витамин В6 са някои лекарства като такива за епилепсия, както и прекомерната употреба на алкохол. 

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес