Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възможно ли е киселините да са симптом на сериозно заболяване

22 ноември 2023, 12:44 часа

Киселините са често срещан дискомфорт, който много хора изпитват от време на време. То се характеризира с усещане за парене в гърдите, често придружено от кисел вкус в устата. Въпреки че киселините обикновено се свързват с преяждане, пикантни храни или определени фактори, свързани с начина на живот, понякога те могат да бъдат симптом на по-сериозно основно заболяване.

В повечето случаи киселините се причиняват от рефлукс на стомашна киселина в хранопровода. Това се случва, когато долният езофагеален сфинктер - мускулен пръстен, който отделя стомаха от хранопровода - не се затваря правилно. В резултат на това стомашната киселина може да се върне обратно в хранопровода, причинявайки дразнене и познатото усещане за парене.

Ако страдате от киселини - това са забранените храни за вас!

Постоянните или силни киселини обаче могат да са признак на по-сериозни състояния, като гастроезофагеална рефлуксна болест или дори по-тежки състояния като хранопровод на Барет или рак на хранопровода. Тази болест е хронична форма на киселинен рефлукс, която може да доведе до усложнения като езофагит, язви и стесняване на хранопровода. Езофагът на Барет е състояние, при което лигавицата на хранопровода се променя, което увеличава риска от рак на хранопровода.

От решаващо значение е да се прави разлика между случайните киселини и симптомите, които изискват медицинско внимание. Ако киселините са придружени от други тревожни симптоми, като затруднено преглъщане, необяснима загуба на тегло или упорита кашлица, това може да е сигнал за по-сериозен проблем. В такива случаи търсенето на бърз медицински съвет е от съществено значение.

Определени фактори, свързани с начина на живот, могат да допринесат за развитието на киселини и потенциалното им преминаване в по-сериозни състояния. Затлъстяването, тютюнопушенето и диетата с високо съдържание на мазни или киселинни храни могат да увеличат риска от хронични киселини. Освен това лицата с фамилна анамнеза за нарушения на хранопровода може да са по-податливи на развитие на усложнения.

Тези 5 храни са истински лек за киселини

Медицинските специалисти често използват диагностични инструменти като ендоскопия, мониторинг на рН и образни изследвания, за да оценят тежестта на киселините и да идентифицират всички основни заболявания. Лечението може да включва промени в начина на живот, лекарства за намаляване на производството на киселини или, в по-тежки случаи, хирургична намеса.

Макар че случайното киселини обикновено е доброкачествено и често срещано неразположение, постоянните или тежки симптоми могат да са показателни за по-сериозно заболяване. Важно е да обръщате внимание на съпътстващите симптоми и да потърсите лекарски съвет, ако има опасения за основната причина за киселините. Ранното откриване и лечение може да изиграе решаваща роля за предотвратяване на развитието на потенциални сериозни състояния, свързани с хроничното киселини.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес