Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въпреки че е лято: Сериозни причина, поради която не трябва да спите с мокра коса

16 август 2024, 07:55 часа

Ако миете косата си късно и смятате, че няма нужда да я сушите преди лягане и че това е страхотен начин да се разхладите през летните горещини, това всъщност не е най-добрата идея.

Вижте още: Отървете се от пърхота завинаги с тази домашна маска за коса

А именно експертите твърдят, че няма да настинете въпреки някои вярвания, но спането с мокра коса може да навреди.

"Косата ни е много по-слаба, когато е мокра, отколкото когато е суха, което може да причини цял набор от различни проблеми. Мократа коса е идеалната среда за размножаване на бактерии и гъбички", заявяват те.

Въпреки че може да не видите резултати веднага, може да се превърне в проблем, ако си лягате с мокра коса отново и отново. Дерматит или пърхот, причинени от така наречената гъбичка Malassezia – и двете са състояния, които могат да възникнат, ако спите с мокра коса. В най-лошия случай може да причини прекомерна загуба на коса и червени сърбящи петна по скалпа. Експертите също така обръщат внимание на трихофития на скалпа, причинен от гъбички и фоликулит, бактериална инфекция, която може да причини гнойно акне около космените фоликули.

"Спането с мокра коса също може да причини кожни проблеми, като акне по лицето и гърба. Когато спите с мокра коса, възглавницата ви също може да абсорбира много от естествените масла от косата ви, докато изсъхва. В резултат на това вашият косата може да изглежда матова и дехидратирана. Когато косата ни е дехидратирана, тя е изложена на още по-голям риск от накъсване“, обясняват те.

Ако все още искате да спите с мокра коса въпреки тези рискове, има няколко трика, които можете да опитате, за да ограничите щетите.

Това включва оставяне на балсама в косата за една нощ, за да я поддържа влажна, като същевременно предотвратява всякакви щети, причинени от изсушаване или загуба на естествено масло. Експертите също предлагат да използвате копринена калъфка за възглавница, която може да помогне за намаляване на триенето, което насърчава накъсването на косата.

„Като общо правило дерматолозите съветват да сменяте калъфката на възглавницата си поне веднъж седмично, но ако си лягате с мокра коса, помислете да го правите всяка вечер“, казват те.

Вижте още: 5 модерни цвята коса, които ще са хит през есенния сезон

Когато възглавниците се навлажнят от мокра коса, те могат да се превърнат в идеална среда за размножаване на бактерии, които могат да имат отрицателни ефекти върху кожата и да причинят акне. За тези с по-дълга коса е най-добре да изсъхне напълно преди лягане.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес