Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всички го имаме в кухнята, но не подозираме колко е полезен за здравето

02 март 2023, 12:33 часа

Ябълковият оцет е познат от преди 10 хилядолетия и винаги е намирал и намира приложение в бита, кулинарията и медицината. Това е натурален продукт, съхранил практически всички ценни вещества на плодовете, използвани за негомото изготвяне. Неговите повече от 90 съставки имат стимулиращ ефект по отношение на жизнените функции на организма – това са: ензими, минерали (калий, натрий, магнезий, фосфор, желязо и други), витамини (А, В1, В2, В6, С, Е и Р), полифеноли и киселини (лимонова, млечна и ябълчена). Ето някои подробности относно здравословните ползи от приемането на ябълков оцет – по 1 с.л. дневно би довело до:

Първо, проявява се трайно антигликемичният ефект на ябълковия оцет, който намалява нивото на кръвната захар и подобрява забележимо чувствителността към инсулина.

Второ, съдържащите се в оцета полифеноли пречат оксидирането на „лош“ холестерол, чието натрупване по стените на артериите води до редица сърдечносъдови заболявания.

Трето, засилва се метаболизма, намалява се апетита, елиминира се излишната вода от тялото, в резултат на което се наблюдава трайно отслабване.

Четвърто, 1 с.л., оцет, разтворен в чаша с вода, изпивана 1 път на ден, води до минимизиране на вариациите в киселинността и така елиминира гастроезофагеалния рефлукс в храносмилателната система.

Ако всяка сутрин пиете вода с мед и оцет, с тялото ви ще се случи това

Пето, разтваряйки кристалите в пикочната киселина, загнездващи се в ставите, подпомага за тяхното изхвърляне от организма – така сковаността на ставите почти изчезва и се овладява възпалението при подагра.

Шесто, чисти синусите от натрупвания и слуз, с което организмът става неподатлив на различни видове алергии. 

Седмо, натурални ензими в ябълковия оцет има унищожителен ефект спрямо гъбата кандидата – причиняваща инфекции, рефлектиращи с появата на трайно усещане за умора, осезаемо отслабване на паметта, чувство за постоянен глад за сладко.

Осмо, съдържащите се в ябълковия оцет антиоксиданти (катехини, танинова киселина, хлорогенна киселина и кафеинова киселина) влизат в реакция със свободните радикали и след това чистят образувалите се токсични вещества от организма. 

Лекар разкри истината за ябълковия оцет - наистина ли е толкова полезен

Девето, стимулира сърдечносъдовата дейност и има детоксикиращо въздействие върху черния дроб.

Десето, изчиства тялото от слуз и помага за прочистване на лимфните възли.

Единадесето, спомага за превръщането на въглехидратите в енергия по време на тренировка, а калия и ензимите в него пречат за натрупване на умора, докато аминокиселините възпрепятстват за натрупването на млечна киселина.

Дванадесето, поддържа нормалните нива на pH в тялото между 7.35 – 7.45, с което не позволява енергийни загуби, свръхпроизводство на слуз и разпространение на различни видове инфекции.
Стабилизирайте здравето си с ябълковия оцет – този прекрасен натурален продукт!

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес