Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Влияе ли стресът на кръвната захар?

28 юли 2023, 13:35 часа

Стресът е мощно нещо и докато обикновено мислим за него като за влияние върху настроението ни, той може да има дълбоки ефекти върху телата ни, включително способността ни да регулираме кръвната захар. Тъй като хормоните на стреса се освобождават, нашите нива на инсулин спадат, което може да доведе до повишаване на кръвната захар. Това може да бъде особено сериозно за някой, който има диабет или преддиабетно състояние.

Нека да разгледаме връзката между стреса и кръвната захар: как стресът причинява колебания в кръвната захар, възможните усложнения и как можете да управлявате както стреса, така и нивата на кръвната захар.

Връзката между стреса и кръвната захар

Повечето от нас свързват скоковете в кръвната захар с диетични избори, като например ядене на твърде много захар или твърде много въглехидрати. Но много елементи могат да повлияят на това как тялото ни регулира кръвната захар, включително дехидратация, излагане на топлина и слънце и пропускане на хранене. Стресът, включително житейските обстоятелства, болестта и липсата на сън, също са допринасящ фактор, когато става дума за регулиране на кръвната захар.

Когато сте стресирани, „реакцията на стрес“ се задейства в тялото ви. Това изпраща каскада от хормони, включително кортизол, за освобождаване. Кортизолът може значително да повлияе на нашите тела, включително нашата възпалителна реакция, имунната система и метаболизма.

Лекар: Този плод бори стреса, яжте го всеки ден

Високите нива на стрес могат да:

  • Повишават нивата на кортизола, като оказват влияние върху това как телата ни метаболизират захарта
  • Повишат нивата на глюкозата
  • Инхибират освобождаването на инсулин, който регулира кръвната захар
  • Променят чувствителността на тялото ни към освобождаването на инсулин
  • Направят тялото ни по-устойчиво на инсулин

Освен това, когато изпитвате повишени нива на стрес, е по-вероятно да се храните лошо, да пропускате хранения и да спите лошо, като всичко това също може да допринесе за проблеми с нерегулираната кръвна захар.

Рискови фактори

Някои рискови фактори могат да увеличат вероятността да увеличите проблема с кръвната захар, свързан със стреса, включително:

Имате анамнеза за депресия

Изпитване на хроничен стрес, свързан с работата

Имате склонност да реагирате на стрес чрез избор на нездравословна храна, намаляване на физическата активност и пренебрегване на приема на лекарства за диабет

Лекар: Какви са нормалните стойности на кръвната захар и как да се предпазите от диабет

Усложнения от стрес и кръвна захар

Както стресът, така и промените в кръвната захар могат да имат отрицателно въздействие върху здравето и благосъстоянието на човека.

Ако имате диабет, стресът може да:

  • Затруднява регулирането на кръвното налягане и може да увеличи риска от сърдечни проблеми
  • Бъде по-голямо предизвикателство да продължите ежедневието си около регулирането на кръвната захар и да накарате тялото ви да се износи
  • Увеличите кръвното си налягане, ускорите сърдечната честота и предизвикате скок на кръвната захар
  • Ако изпитате скок на кръвното налягане в резултат на стрес, може да усетите симптоми като умора или депресия. Ако кръвното ви налягане стане твърде ниско, може да се почувствате нервни, нещастни и тревожни.

Диагностициране на стреса

Стресът не е нещо, с което хората обикновено се диагностицират. Това е доста често срещано настроение и емоционално състояние, в което много от нас се намират от време на време. Стресът е типичен отговор на трудни житейски обстоятелства, включително във връзки, работа или реакции на световни събития.

 

Понякога обаче стресът може да бъде хроничен и в този случай е възможно да бъдете диагностицирани със стресово разстройство. Две често срещани стресови разстройства са остро стресово разстройство и посттравматично стресово разстройство (ПТСР). И двете са стресови реакции, свързани с травматични събития, но острото стресово разстройство се диагностицира в рамките на около месец след събитието, а ПТСР се диагностицира, когато стресът продължава повече от месец.

Диагностициране на диабет

Ще трябва да отидете на ендокринолог, за да получите диагноза диабет или преддиабет. Диабетът се диагностицира чрез оценка на кръвната захар.

Лечение на стрес и кръвна захар

Добрата новина е, че както стресът, така и усложненията на кръвната захар са лечими. Стресът обикновено се лекува с психотерапия и техники за управление на стреса. Диабетът с лекарства, заедно с диета, упражнения и промени в начина на живот.

Промени в начина на живот

Ето някои промени в начина на живот, които можете да направите, които ще намалят стреса и кръвната захар:

  • Поставете си за цел да спите достатъчно всяка вечер
  • Останете хидратирани
  • Яжте ястия, които са фокусирани върху цели храни, а не върху преработени
  • Отделяйте малко време всеки ден, за да отпуснете ума си
  • Опитайте медитация
  • Въздържайте се от пушене и пиене на алкохол
  • Упражнявайте се всеки ден
  • Вземете почивни дни за психично здраве, когато можете
  • Научете се да казвате „не“ на задълженията, когато се чувствате претоварени

Стресът освобождава кортизол, който може да промени начина, по който тялото ви произвежда и използва инсулин. Това може да причини промени в нивата на кръвната захар, което може да бъде особено сериозно за някой, който има диабет. За щастие, намаляването на стреса може ефективно да се справи с този проблем и може да ви помогне да поддържате нивата на кръвната си захар под контрол.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес