Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Винаги гледайте това, когато купувате мандарини. Важно е!

22 ноември 2022, 14:01 часа

Като деца свързвахме аромата от мандарини с дядо Коледа и дебелата снежна покривка. Днес този цитрус може да бъде открит по магазините почти целогодишно. Най-вкусни обаче си остават зимните мандарини. Дали защото сме свикнали да ги консумираме по това време от годината, не можем да сме категорични.

Имайте предвид обаче, че тези плодове не виреят по нашите географски ширини, което означава, че докато стигнат до пазарите и магазините, пропътуват дълъг път.

Когато ги купувате, следете да нямат наранявания по повърхността, както и петна. Това подсказва, че са стари.

Отгледайте си мандарини вкъщи!

За предпочитане е мандарините да са твърди, а кората им да е еластична. Така ще могат да се белят лесно. Когато избирате мандарини, опитайте един трик. Натиснете с палец повърхността на плода. Ако той потъне лесно, не купувайте.

Ако ви предлагат мандарини, които са на клонка, не се подвеждайте, че са свежи. Оказва се, че оранжевият цитрус може да запази свежестта си дори и месеци след като е откъснат.

Мандарините са сред най-предпочитаните плодове през зимните месеци. Когато ги купувате от пазара, не прекалявайте с количествата, защото цитрусите могат да се съхраняват до 4 седмици, а температурата следва да бъде между 3 и 8 градуса. За по-продължителна свежест ги дръжте в хладилник.

Винаги се придържайте към тези простички правила, ако не искате накрая да сте разочаровани!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес