Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вдъхновяващите думи на баща към дъщеря му, които разтърсиха интернет (ВИДЕО)

09 януари 2023, 15:16 часа

Знаем, че думите, които изричаме към децата си, имат мощен ефект върху тяхното съзнание и влияят на възпитанието им. Начинът, по който общуваме с малчуганите, е особено важен в моментите, в които те се чувстват несигурни, уплашени или ядосани. Точно тогава всичко, което им кажем, се запечатва в съзнанието им.

Разбирайки важността на родителството и житейските уроци, които всички получаваме, един баща успява да обясни на дъщеря си как да преодолее гнева си и как да го "опитоми", за да може да продължи напред. Видеото, в което таткото говори с дъщеря си за гнева, стана хит в социалните мрежи. Предлагаме ви да го видите и да усетите силата на бащиното слово. След видеото следва и превод на български език.

"Не е задължително да си щастлива. Не може винаги да си забавна и весела. Не е задължително да си каквато и да е. Ок? Друго е важно. Винаги, когато усещаш такива емоции, не трябва да позволяваш да остават вътре в теб. Трябва да приемеш емоцията, трябва да я почетеш, да я признаеш и след това да я пуснеш. И ще ти стане по-добре. А и да не стане, просто я остави. 

Все още си обичана, все още си в безопасност и си обградена от бяла светлина. Съвсем нормално е да се чувстваш по този начин. Може да си ядосана. Може да си ядосана на мен или на мама, или пък на сестра ти. Може да си ядосана на себе си. Просто не задържай гнева си прекалено дълго, защото тогава вече ще се превърне в проблем. Пускай го да си отива и се постарай. Понякога дори просто може да спреш, да изкрещиш, да удариш възглавницата. "Не ми харесва като ме наричаш с разни имена" (казва дъщерята). Но аз просто се шегувах, миличка. Не съм искал да те обиждам. Сещаш ли се как ти понякога ме наричаш също с разни имена? Понякога това е ок, а понякога и аз се обиждам, нали? И това е ок. Важно е да можем да разговаряме, за да знам, че това са твоите граници, да ги уважавам и да не ги преминавам. Но първо ти трябва да ми дадеш знак. Ок е да се шегуваме понякога, нали? Но понякога не е толкова забавно.

Уважавам теб и уважавам твоите чувства. И ако днес не си в настроение да се шегувам с теб, няма да го правя. Просто ми кажи, за да знам да не го правя. Защото ако не знам как да съм по-добър, няма как да стана по-добър. Ето, днес няма да се шегувам с теб.

Хайде сега да се поразходим. Може да тичаш. Да тичаш, докато изкараш целия си гняв. Може да риташ пръстта или каквото искаш, за да се отървеш от гнева и да се почувстваш по-добре. Дай ми сега една целувка и извинявай!"

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес