Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Важни витамини и минерали за растежа на КОСАТА

19 декември 2022, 18:00 часа

Косата е това, което ни отличава, дава самочувствие и грижата за нея е от изключителна важност за нашия външен вид. Но за здрава и красива коса трябва да се полагат нужните грижи, така както се грижите за цялото си тяло. Косата се нуждае от разнообразие от хранителни вещества, за да расте и да изглежда по най-добрия начин.

Много фактори влияят на растежа и външния вид на косата - възраст, генетика, хормони – но вашите усилия за осигуряването на оптималния прием на хранителни вещества, важни за вашата коса - е ключов.

Ако имате косопад или изтъняване на косата, може би се чудите дали приемането на хранителна добавка може да помогне за подобряване на растежа на косата ви. Тази статия обяснява повече за това.

Сок от лук при грижа за КОСАТА

Важни хранителни вещества за растежа на косата

За здрава и дълга коса е важно да се поддържа цялостна питателна диета. И обратното – дефицитът на хранителни вещества във вашето тяло е свръзан с косопада. Недостигът на хранителни вещества - витамини от група В, витамин D, витамин С, желязо и цинк - може да допринесе за загуба на коса.

Витамин D

Има изследвания, които свързват дефицитът на витамин D със загубата на коса. Повечето хора вероятно не получават достатъчно витамин D само чрез диета, затова си струва да попитате медицински специалист, за да видите дали бихте могли да се възползвате от добавка с витамин D.

Ако косата ви не расте, вероятно правите тези грешки

Витамин С

Витамин С е мощен антиоксидант, който има няколко важни роли, които могат да повлияят на здравето на косата. Витаминът допринася за синтеза на колаген, който съдържа аминокиселини, които могат да се използват за изграждане на кератин – важна част от структурата на косата.

Витамин С подобрява усвояването на желязо и защитава косата от оксидативен стрес.

Витамини от група В

Недостигът на рибофлавин, биотин, фолиева киселина и витамин В12 се свързва със загуба на коса. Изследванията по тази тема са органичени, но въпреки това, някои хора може да са изложени на по-висок риск, включително тези с ограничителни диети.

Каква е връзката между дефицита на витамин Д и косопада?

Желязо

Желязото е важен минерал за много телесни функции, а дефицитът му е често срещан. Липсата на минерала във вашето тяло може да доведе до анемия и загуба на коса, особено при жените.

Цинк

Друг важен минерал за нашето тяло е цинкът. Той допринася за имунната функция, синтеза на ДНК и заздравяването на рани.

Дефицитът на цинк може да доведе до загуба на коса, въпреки че изследванията за употребата на добавки с цинк за растежа на косата са неубедителни.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес