Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са заболяванията, които причиняват загуба на вкус

05 април 2023, 14:33 часа

Загубата на вкуса е заболяване, което може да е свързано с прием на определени лекарства или недостиг на витамини. Понякога обаче тя се появява като симптом на друго заболяване. Кое е то? Научете повече за петте състояния, които могат да причинят загуба на вкус.

Агеузия - страдащите от нея внезапно губят вкуса си

Агеузията е заболяване, свързано с внезапна загуба на вкус. Струва си да го разграничите от други проблеми с това чувство, а именно дисгеузия и парагеузия - неправилно разпознаване на вкуса, хипогеузия - влошаване на вкуса, и хипергеузия - повишена чувствителност на вкуса. 

Агеузията много често е резултат от недостиг на витамини. Това е предимно липса на витамин В12. Понякога се случва и загубата на вкус да се появи като реакция на медикаменти - основно антихистамини, хормони и антибиотици. 

Загубата на вкуса може да възникне и при пациенти с рак като страничен ефект от химиотерапията. Друга група пациенти, които изпитват агеузия, са тези, които са претърпели злополуки. Особено опасни в това отношение са травмите на главата. 
Загубата на вкус (както и загубата на обоняние) се свързва предимно с коронавирус. Това важи особено за първичния вариант SARS-CoV-2. 
Това обаче не е единственото заболяване, което може да се прояви с агеузия. Ето пет други заболявания, които причиняват загуба на вкус.

Лекар разкри кое причинява загуба на обоняние

Загуба на вкус и лаймска болест

Лаймската болест се причинява от инфекция със спирохета бактерия Borrelia burgdorferi. Бактериите се предават най-често чрез кърлежи. 
Лаймската болест първоначално е доста трудна за диагностициране поради нехарактерните си симптоми. Какво е важно да се знае за заболяването? 

Лаймската болест може да причини парализа на лицевия нерв. Поради това пациентът може да изпита загуба на обоняние и вкус. Това се дължи на възможността да се атакуват черепните нерви, които отговарят за тези сетива. Смята се, че проблемът със загубата на вкус може да засегне до 20% от пациентите с лаймска болест. 

Загуба на вкуса и болестта на Алцхаймер

Загубата на вкус може да съпътства и пациенти с болестта на Алцхаймер. Това се дължи на атрофията на мозъчната кора. Този симптом е сравнително рядък - загубата на обоняние е много по-често срещан. 
Важно е обаче да се отбележи, че някои пациенти, които са загубили обонянието си - въпреки липсата на медицински причини - могат да изпитват и липса на вкус при хранене. Интересно е, че не става дума само за психологически фактори. 

Загуба на вкус и множествена склероза

Друго неврологично заболяване, което се проявява с агетузия, е множествената склероза. Механизмът на този проблем е сходен с този на Лаймската болест. Загубата на вкус се причинява от увреждане на ядрата на черепномозъчните нерви. Пациентите с множествена склероза могат да изпитат загуба и на други сетива - обоняние, зрение и в по-редки случаи (около 10 %) - на слуха.

Обясниха истинската причина за загубата на обоняние при КОВИД

Загуба на вкус и инсулт

Друго състояние, което може да доведе до загуба на вкуса, е инсултът. Това не е типична последица от заболяването, но не бива да се изключва. Кога може да настъпи агезия? 
Увреждането на ядрата на черепно-мозъчните нерви или на кортикалните центрове на вкусовото усещане е причина за загубата на вкус след инсулт.

Загуба на вкус в сравнение с увреждане на лицевия нерв - парализа на Бел

Парализата на Бел е сравнително често срещана. Смята се, че може да засегне 25-53 пациенти на 100 000 души. Увреждането на лицевия нерв може да настъпи вследствие на вече споменатите заболявания, като инсулт, множествена склероза или лаймска болест. 

Понякога парализата на Бел се появява и в резултат на хипотиреоидизъм, диабет или възпаление на средното ухо. Загубата на вкус е един от симптомите на увреждане на лицевия нерв. Пациентът може да изпитва и такива симптоми като снижен ъгъл на устата, проблем със затварянето на клепачите, изтичане на слюнка от устата или изглаждане на кожата на челото от едната страна.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес