Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са най-полезните мазнини, с които да овкусяваме салатите си

17 март 2023, 09:19 часа

Знаете ли, че мазнините в нашето меню не е препоръчително да надвишават 30% от дневния калориен прием? Това, както и сами можете да предположите, са ориентировъчни стойности, тъй като всеки от нас има различни нужди.

Когато говорим за мазнина за готвене, човек може да избира сред най-различни варианти. Много е важно обаче да избираме мазнина, която е здравословна след термична обработка. Не на последно място, тя трябва да отговаря на вкусовите ни предпочитания.

Правилният избор е пряко обвързан и с това какво планираме да сготвим. Ако сме решили да си направим огромна купа с вкусна салата, изборът е един. Когато става въпрос за пържене или задушаване, трябва да се спрем на друга мазнина за готвене. Не забравяйте, че една мазнина може и да е здравословна в суров вид, но преминавайки през термична обработка, тя би могла да се промени драстично.

Днес ще споделим с вас кои са най-препоръчваните мазнини за овкусяване на салати.

Ето ги и тях:

• Масло от тиквени семки;

Ако тази мазнина липсва във вашата кухня, то сега е моментът да си я набавите. Този вид масло се е използвало още отпреди 300 години. Най-хубавото е, че позволява да бъде добавено не само към салати, но и към десерти, сосове, супи и ястия. С него вкусът на гозбата ще е неузнаваем. Това е и причината да овкусявате с тиквеното масло салатите си и да се радвате на здравословните му ползи.

• Масло от ядки;

Този вид масла категорично са малко по-скъпи, но пък си заслужават. Много малко количество е напълно достатъчно, за да може салата да се сдобие с превъзходен вкус.

Мазнината, която е най-полезна за здравето

• Зехтин Extra-Virgin;

Достъпна мазнина, подходяща за овкусяването на всякакви видове салати. Няма да сбъркате, ако заложите именно на нея.

• Сусамово олио;

С това олио зелевата салата съвсем спокойно може да се превърне в кулинарно изкушение. Имайте предвид обаче, че вкусът на сусамовото олио е плътен и наситен, затова трябва да я ползвате премерено.

• Ленено олио.

В професионалната кухня то се използва предимно за печени ястия, тъй като точката му на димене е много ниска. Подходящо е и за овкусяването на салати.

Заложете на някоя от тези мазнини и няма да съжалявате. Всяка една от тях има редица здравословни свойства, от които да се възползвате.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес