Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ съвети за предотвратяване на запек при пътуване

28 октомври 2024, 15:11 часа

За много хора пътуването наистина може да подкрепи нещата. Всъщност това се случва толкова често, че дори има име за това: запек при пътуване. Въпреки че не е медицински термин, той се използва, за да опише оплакване сред хора, които не могат да акат, когато са далеч от дома за продължителни периоди от време (говорим за нещо повече от просто излизане през деня). Наистина е често срещано. Човекът, който седи до вас в самолета, или някой от екипажа на полета, или друг човек, с когото се срещате, вероятно има същия проблем.

Лекар: Тези плодове помагат при запек и подуване на корема

Запекът е неудобен, независимо кога се е случил, но никой не иска да развали почивката му. Опитайте тези експертни съвети, ако имате запек при пътуване.

Какво е запек при пътуване

Всичко, което нарушава рутината ви, може да повлияе на функцията на червата. И пътуването нарушава рутината. Вероятно не ядете едни и същи неща, не пиете същото количество вода или не спите еднакво количество, всичко това влияе върху движението на червата.

Не забравяйте да отидете до тоалетна, преди да  тръгнете

Превенцията е най-доброто средство. Не искате да тръгнете в пътуването си с резервно копие! Увеличете приема на фибри и течности (повече за двете по-напред) около два до три дни, преди да сте готови да тръгнете, тъй като те са два от най-важните инструменти в борбата със запека.

Лекар: Липсата на физическа активност атакува чревното здраве

Увеличете фибрите

Както споменахме, получаването на достатъчно фибри е едно от най-важните неща, които можете да направите, защото те помагат за формирането на изпражненията ви и улесняват отделянето им. Плодовете, зеленчуците, бобовите растения и пълнозърнестите храни може да не са вашата идеална храна за почивка, но всички те са храни с високо съдържание на фибри.

Опитайте се да ядете малко плодове и зеленчуци на всяко хранене, когато пътувате. Не е необходимо те да съставляват цялата ви диета, но получаването на порция всеки път, когато ядете, може да ви помогне да постигнете дневната си цел за фибри, която е определена на 14 грама на 1000 калории храна. Като предпазна мярка включете пакет сини сливи или сушено киви в чантата си за лека закуска, като и двете могат да ви помогнат да акате. Сините сливи са класически вариант, но кивито също е наистина ефективно за подпомагане при запек. Има редица проучвания, които показват, че яденето на две киви на ден е еквивалентно на някои от по-традиционните лаксативи.

Спрете да пренебрегвате течностите си

Когато хората пътуват и разглеждат забележителности, те естествено са склонни да пият по-малко вода, защото нямат толкова лесен достъп до обществена тоалетна. Препоръчителният прием на течности зависи от различни фактори, включително нивото на активност, размера и местоположението на човека.

Ако пътувате със самолет, важно е да знаете, че пътуването със самолет може да причини дехидратация, тъй като кабините на самолета могат да имат ниска влажност.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес