Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези подправки са супер полезни за човешкия организъм

14 май 2024, 12:22 часа

Сферата на подправките е очарователна и съчетава в себе си кулинарната наслада и потенциалните ползи за здравето. Неотдавнашни научни изследвания задълбочиха свойствата на различни подправки, разкривайки съкровищница от полезни вещества за човешкия организъм. Това новопоявило се разбиране не само обогатява гастрономическите ни преживявания, но и дава представа за това как тези вековни съставки могат да повлияят положително на нашето благосъстояние.

Сред подправките, които са привлекли вниманието, куркумата се откроява като водеща. Нейното активно съединение, куркуминът, притежава мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Изследванията показват, че редовната консумация на куркума може да помогне за облекчаване на симптомите на артрит, да подобри мозъчната функция и дори да намали риска от сърдечни заболявания. Включването на тази златна подправка в ястия като къри, супи или чайове може да бъде ароматен начин да се използват нейните ползи за здравето.

9 супер билки и подправки с мощни ползи за здравето

Канелата е друга подправка, която привлича интереса на учените поради потенциалните си благоприятни за здравето ефекти. Проучванията показват, че канелата може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар, което я прави полезна за хора с диабет или за тези, които искат да контролират теглото си. Освен това канелата съдържа съединения, които имат антимикробни свойства, което може да помогне в борбата с инфекциите.

Джинджифилът, известен със своя характерен вкус и аромат, може да се похвали и с впечатляващи здравословни качества. Биоактивните му компоненти са свързани с подобряване на храносмилането, намаляване на гаденето и облекчаване на мускулните болки. Джинджифилът може да се използва под различни форми - от чайове и смутита до пържени ястия и печива, което го прави универсално допълнение към здравословното хранене.

Преминавайки към огнената подправка, известна като люти чушки, изследователите са открили многобройни ползи за здравето, свързани с тяхната консумация. Капсаицинът, съединението, което е причина за лютото в лютите чушки, е свързан с облекчаване на болката, подобряване на метаболизма и дори с потенциални свойства за борба с рака. Макар че не всеки може да се наслади на силната топлина на лютите чушки, включването на по-меки сортове в ястията все пак може да осигури някои от тези ползи за здравето.

Съкровищницата на природата: 10-те най-полезни диворастящи билки

Карамфилът с неговия топъл и ароматен профил също предлага забележителни ползи за здравето. Те съдържат съединения, които проявяват противовъзпалителни и антимикробни свойства, което ги прави потенциално полезни за здравето на устната кухина и за поддържане на имунната система. Карамфилът може да се използва както в сладки, така и в солени ястия, като добавя дълбочина на вкуса заедно с потенциални ползи за здравето.

Списъкът продължава с подправки като кимион, кориандър и кардамон, всяка от които има уникален ароматен профил и потенциални ползи за здравето. Кимионът, например, е богат на антиоксиданти и може да подпомогне храносмилането и да подобри нивата на холестерола в кръвта. Кориандърът има антимикробни свойства и може да подпомогне здравето на храносмилателната система. Кардамонът, който се отличава със своя специфичен сладък и пикантен вкус, е свързан с подобряване на здравето на устната кухина и може да има противовъзпалително действие.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес