Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези храни могат да помогнат за повишаване на ниския тестостерон

17 май 2023, 10:09 часа

Тестостеронът е основният полов хормон при мъжете. Произвежда се в клетките на Лайдиг в тестисите и играе важна роля за сексуалното влечение, костната маса, мускулната маса и сила, тембъра на гласа и производството на сперма.

Някои храни могат да повишат нивата на тестостерон или да ги намалят. Изследователи от проучване от 2021 г. проследяват 3283 тайвански мъже в продължение на шест години и откриват, че тези, които ядат нискокачествена диета, имат по-лоша функция на тестисите и ниски нива на тестостерон. Мъжете, които ядат диета, богата на листни зеленчуци, бобови растения и млечни продукти, имат по-добра функция на тестисите и нива на тестостерон. Лошата диета се определя като: типична западна диета с много преработени меса и риба, дълбоко пържени храни, дреболии и тестени изделия.

Можете да повишите ниските нива на тестостерон естествено, като се храните здравословно и добавите няколко храни, за които е известно, че помагат за повишаване на нивата на тестостерон. Ето някои храни, които да включите.

Мазни риби и рибено масло

Приемането на рибено масло с омега-3 мастни киселини повишава нивата на тестостерон при мъжете, но не и при жените. Рибеното масло повишава и синтеза на тестостерон и може да помогнае за повишаване на атлетичните постижения както при тренировки за издръжливост, така и за съпротива.

Мляко и млечни продукти

Консумацията на мляко и млечни продукти предпазва от ниски нива на тестостерон. Млякото е ключов източник на витамин D, който е от съществено значение за производството на тестостерон. Достигането на нормалните нива на витамин D било то с храна, слънчева светлина или добавки  е жизненоважно за цялостното хормонално здраве. Необходими са обаче повече изследвания, за да се направят солидни заключения за това как млечните продукти влияят върху производството на тестостерон.

Какво причинява висок тестостерон при жените?

Бобови растения

Яденето на бобови растения като боб, грах и фъстъци може да предпази от ниски нива на тестостерон и лоша функция на тестисите. Това може да се дължи на факта, че бобовите растения са богати на две хранителни вещества, свързани с по-високи нива на тестостерон: цинк и магнезий.

Тъмни, зеленолистни

Тъмните, листни зеленчуци са богати на хранителни вещества, с високо съдържание на фибри и пълни с микроелементи, които насърчават доброто здраве.

Пчелен мед

Практикуващите естествена медицина често посочват многобройните приложения на меда, от успокояване на болното гърло на детето до неговите антибактериални свойства. Медът може да повиши нивата на тестостерон при мъжете чрез увеличаване на производството на лутеинизиращ хормон, повишаване на жизнеспособността на Лайдиговите клетки, намаляване на окислителното увреждане в Лайдиговите клетки и инхибиране на ароматазната активност в тестисите. Въпреки това, все още са необходими повече изследвания върху хора, за да се потвърди ефектът на меда върху тестостерона.

Как да увеличим тестостерона

Лук

Лукът може да помогне на нивата на мъжкия тестостерон чрез увеличаване на производството на лутеинизиращ хормон, засилване на антиоксидантния защитен механизъм в тестисите и защита срещу възпаление и инсулинова резистентност.

Яйца

Целите яйца съдържат холестерол, от който тялото се нуждае, за да произвежда тестостерон. Проучване от 2021 г., проследяващо млади мъже на програма за тренировки с тежести в продължение на 12 седмици, показа, че мъжете, които ядат яйца всеки ден, повишават нивата на тестостерон. Те са били разделени на две групи - една, която яде три цели яйца на ден и една, която яде шест белтъка. Изследователите установили, че групата, която е изяла целите яйца, е повишила нивото на тестостерон повече.

Храни с флавоноиди

Проучванията показват, че приемането на високи нива на флавоноиди, група от полезни съединения в много плодове и зеленчуци, е добре за здравето и за производството на тестостерон. Някои проучвания показват, че флавоноидите могат да предотвратят или забавят намалената функционална активност на половите жлези при мъжете с напредването на възрастта.

Храните с високо съдържание на флавоноиди включват: лук, люти чушки, кейл, броколи, спанак, стриди.

Някои билки

Мета-анализ от 2021 г. установи, че тези три билки са обещаващи:

  • Семена от сминдух (екстракт)
  • Ашваганда (екстракт от корен и листа)
  • Азиатски червен женшен
Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес