Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези 7 симптома са ключови при загуба на калий

19 декември 2022, 18:50 часа

Калият е важен за мускулната сила, функционирането на нервната и сърдечно-съдовата система. Този макронутриент се съдържа в много храни (пъпеш, авокадо, банан, бял боб и др.). Но дори ако човек консумира препоръчителното количество калий (4700 mg на ден), той може да изпита дефицит на този макронутриент в организма.

Защо? Факт е, че колкото повече натрий приема човек, толкова повече калий се отделя от тялото. Признаците за ниски нива на калий не винаги са лесни за разпознаване, така че ако изпитвате някой от следните симптоми, струва си да посетите вашия лекар, за да определите причината, която може да е дефицит на калий.

Постоянна умора. Всяка клетка в човешкото тяло се нуждае от определено количество калий, така че дългосрочният му дефицит може да се прояви в чувство на постоянна умора. Ако човек започне да се чувства изтощен с достатъчно сън, тогава е възможно той да не получава достатъчно калий от диетата си.

Признаците, които издават недостиг на калий

Повишено кръвно налягане. Калият действа релаксиращо на кръвоносните съдове, така че при дефицит може да се стигне до спазми на съдовете, което от своя страна води до повишаване на кръвното налягане.

Мускулна слабост или крампи. Калият играе важна роля в свиването на гладката мускулатура, така че когато нивата на калий са ниски, могат да възникнат мускулни спазми и свързаната с тях болка.

Забавяне на сърдечния мускул. Усещането, че сърцето "замръзва" или скоростта на сърдечния ритъм намалява без видима причина, наред с други неща, може да означава недостиг на калий в организма.

Научете кои храни съдържат най-малко калий

Слабост или световъртеж. Рязкото намаляване на нивото на калий в организма може да забави пулса до такава степен, че човек да се почувства замаян или дори да припадне. Струва си да запомните, че много други фактори също могат да причинят подобни усещания и ако се появят редовно, трябва да се консултирате с лекар.

Запек. Намалените нива на калий забавят работата на някои органи, по-специално на храносмилателната система. Следователно подуване на корема и коремни спазми, наред с други неща, могат да се появят при липса на калий в организма.

5 храни, богати на калий, които всяка жена трябва да яде

Изтръпване. Калият помага за поддържане здравето на нервната система и когато е в дефицит, може да изпитате иглички или изтръпване на крайниците или други части на тялото.

Заслужава да се отбележи, че консумацията на преработени храни често е придружена от липса на калий в организма поради факта, че такива храни съдържат голямо количество натрий. Намаляването на консумацията на преработени храни и закуски, както и увеличаването на количеството здравословни храни в диетата, може да помогне за премахване на дефицита на калий в организма.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес