Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Терапевтите казват, че този лесен хак може да помогне при паническа атака

31 август 2023, 10:04 часа

Паническите атаки засягат милиони хора, дори хора, които не се борят с психично състояние, могат да изпитат такова. Симптомите могат да включват изпотяване, изтръпване на ръцете, учестен пулс, треперене, чувство за предстояща гибел и страх от смърт.

Ето един съвет според психолози, който наистина работи.  Начинът, по който работи хакът за атака на паника с лимон, е, че внася съзнание в тялото и в настоящия момент, така че е инструмент за заземяване.

Помислете за това: когато смучете лимон, устата ви веднага започва да се свива и усещате киселото усещане.

Това отнема вашето съзнание от негативните зациклящи мисли в настоящия момент и ви помага да се свържете със заобикалящата ви среда, която е лимонът.

Може дори да откриете, че си поемате дълбоко въздух, след като сте усетили киселия вкус.

И всъщност това, което прави, е, че помага да отделите ума си от мислите си и да внесете осъзнатост във физическото тяло. И това е, което се опитваме да правим винаги, когато сме в паническа атака.“

Ако нямате лимони под ръка, методът работи и с кисели бонбони.

Когато имате пристъп на паника, симпатиковата нервна система е в претоварване.

Как да разпознаем дали имаме паник атака или инфаркт?

Това няма да ви помогне с безпокойството като цяло, но начинът, по който може да помогне с това, е просто да тренирате мозъка и тялото си да се върнат към настоящия момент.

Нашата симпатикова нервна система е мрежа от нерви, които ни помагат да се активираме, за да можем бързо да реагираме на стресова ситуация. Вашата симпатикова нервна система е това, което се задейства, когато имате реакция на борба, бягство, замръзване и тя има за цел да ви отведе далеч от опасност.

Всяка сензорна намеса, като използване на вкус или обоняние, която може да ви измъкне от борбата, бягството или реакцията на замръзване, ще бъде полезна. Сензорните части са страхотни за това, защото мозъците ни използват сензори, за да определят дали сме в опасност или не, на първо място.

Но когато имате пристъп на паника, за тялото ви е трудно да разграничи какво всъщност е опасно от това, което е безопасно. Може да сте в напълно безопасна среда, но мозъкът и тялото ви интерпретират заобикалящата ви среда като нещо заплашително.

Тук се намесва сензорен инструмент, като отхапването на лимон. Този метод се нарича още техника за заземяване.

В някои отношения е полезно да имате този прилив на адреналин, защото това е част от реакцията на борба или бягство, кара ви да вървите, кара ви да предприемете действия, но това, което не ни харесва, е, когато тялото ви произвежда тази физиологична опит в отсъствието на стресор.

Отвъд този хак е важно да потърсите подкрепа за психично здраве

Важно е да се грижите за здравето си, за да можете да живеете живота си без ограничения. Не можете, нито трябва да преминавате през живота, като ядете лимони или кисели бонбони ден след ден, за да контролирате паническите си атаки.

Потърсете лечение, бъдете в състояние да се справите с това, така че страхът ви от панически атаки да не влоши паниката ви.

Част от тази работа включва да се образовате как най-добре можете да се грижите за психичното си здраве, преди то да стигне до повратна точка.

Златният билет наистина е да сдвоите тези неща с психообразование, а психообразованието е просто да се научите как да осъзнаете как вашите мисли, чувства и поведение са взаимосвързани. Ученето не означава просто знаене на хак за паническа атака, а да се научите как да регулирате ума и тялото си.

Златният билет наистина е да сдвоите тези неща с психообразование, а психообразованието е просто да се научите как да осъзнаете как вашите мисли, чувства и поведение са взаимосвързани.

И докато наличието на инструменти, които да ви помогнат да контролирате паническите си атаки, е важно, този лимонов хак няма да ви помогне да стигнете до първопричината за проблема, което е необходима част от пътуването ви за психично здраве.

Когато се справяте с подобни неща, важното е да стигнете до първопричината и да разберете, че избягването не е правилният начин за справяне с безпокойството. Много хора, когато изпитат пристъп на паника, когато изпитат тревожност, тяхната естествена склонност е да искат да избегнат спусъка, което има смисъл. Но всъщност прави ситуацията по-трудна, защото допринася за умствен блок в ума ви, избягването само усложнява това, което ви стресира.

5 начина да се освободите от паник атака

Освен това, въпреки че този лимонов хак може да помогне за намаляване на тревожността в момента, вероятно няма да остане ефективен през целия ден, може да откриете, че се чувствате тревожни отново 10 минути по-късно.

Това няма да ви помогне с безпокойството ви като цяло, но начинът, по който може да помогне с това, е просто да тренирате мозъка и тялото си да се връщат в настоящия момент, вместо да сте там, въртящи се в мисли.

Ето защо е жизненоважно да потърсите допълнителна подкрепа от терапевт във връзка с използването на инструменти като лимоновия хак, за да управлявате безпокойството си. Заслужавате да се чувствате сигурни и спокойни през целия ден, всеки ден – не само в един момент.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес