Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съхранявайте дюлите така и те ще издържат 1 година

19 септември 2022, 17:40 часа

Дюлите са един от най-харесваните есенни плодове. Ароматни и с наситен цвят, те успяват да ни пленят с вида си и да ни омагьосат с вкуса си. Що се отнася до ползите от този плод, те са толкова много, че трудно бихме посочили всяка от тях.

Ако сте почитатели на дюлите и желаете да ги похапвате през цялата година, трябва да ги съхранявате по един определен начин. Така срокът им на годност ще е максимално дълъг.

Как е правилно да съхраняваме дюлите?

Едно от най-важните правила е никога да не късате дюлите от дървото, ако те не са узрели. Имайте предвид, че процесът на зреене на този плод се прекъсва, щом бъде откъснат. Мнозина грешат и мислят, че след като оберат дървото с дюли, те ще продължат да зреят и след това.

Колко полезна е дюлята за здравето ни?

Щом вече знаете кога да късате и кога да не късате дюлите, то можем да преминем към това как да ги съхранявате за максимално дълго време.

Най-правилният начин е да ги замразите. В противен случай не биха били годни за консумация в рамките на една година. Преди да ги сложите във фризера, трябва да ги обелите, да ги почистите от семките, да ги бланширате за кратко и едва след това да им намерите място във фризера.

Ако ги обработите по този начин, може да сте сигурни, че ароматните плодове ще издържат една година.

Не забравяйте, че в състава на жълтите плодове присъстват големи количества витамин А и С, както и минералите калий, фосфор, калций и магнезий. Те са много полезни и затова ние трябва да ги консумираме.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес