Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сваляне на температура само с лимон - хем лесно, хем полезно

13 октомври 2023, 15:44 часа

Високата температура е типичен симптом на много заболявания. Именно чрез фокусиране върху температурата често определяме дали човек е болен или не. Но това не е съвсем правилно, защото температурата е само проява на болестта, а не самата болест.

Следователно свалянето на температурата не означава възстановяване. Необходимо е не само да се борите с високата температура, но и да се определи какво заболяване я е причинило и да се лекува.

Сваляне на температура само с лимон - хем лесно, хем полезно

Ако имате висока температура – пийте лимонов сок. Той ще помогне да нормализира телесната температура.

Коя температура трябва да се свали и как най-добре да го направите?

Кога високата температура е опасна?

Високата телесна температура е признак, че в тялото се развива някакъв патологичен процес, обикновено от възпалителен характер. Колкото по-висока е температурата, колкото по-бързо се повишава или колкото по-дълго продължава, толкова по-сериозен може да е проблемът, който я е причинил. Ето защо високите температури са страшни.

Междувременно само по себе си повишаването на температурата в повечето случаи е защитна реакция срещу проникването на инфекция. При високи температури активността на патогенните микроорганизми намалява, а защитните сили на организма, напротив, се засилват: метаболизмът и кръвообращението се ускоряват, антителата се освобождават по-бързо. Но това увеличава натоварването на много органи и системи: сърдечно-съдови, дихателни.

Високата температура потиска нервната система и води до дехидратация. Възможни нарушения на кръвообращението във вътрешните органи (поради повишен вискозитет и съсирване на кръвта). Следователно високата температура, която продължава дълго време, може сама по себе си да представлява опасност. Екстремно високите температури (над 41°C) също са опасни.

Какво задължително да ядем при висока температура и какво не може да ядем?

Какво да правим при висока температура

Докато температурата се повишава, пациентът получава студени тръпки и усеща студ. Искате да се облечете възможно най-топло, да се увиете в одеяло и това е естествено. Но веднага щом температурата се повиши и пациентът стане горещ, трябва да се внимава да се избегне прекомерното прегряване: трябва да смените дрехите в леки памучни дрехи. Можете да се покриете с чаршаф.

Въздухът в стаята, където се намира пациентът, трябва да е свеж и хладен. Стаята трябва да се проветри, като пациентът се изведе в друга стая за времето на вентилация.

При високи температури трябва да пиете плодови напитки, компоти, разредени сокове, и най-добре действа лимонов сок и зелен чай.

Важно! Абсолютната индикация за сваляне на температурата е 39 °C - трябва да се намали температурата, тъй като тя може да потисне нервната система и да доведе до дехидратация, което води до сгъстяване на кръвта и нарушаване на микроциркулацията в жизненоважни органи и тъкани.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес