Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стресово хранене и как да се справите с него

15 септември 2023, 20:07 часа

Храненето под стрес не е много здравословно нещо. Желанието да забравите негативните емоции с помощта на вкусната храна често води до преяждане и проблеми с теглото. Диетолозите обаче предупреждават, че това трябва да става с известни резерви и да внимаваме какво ще ядем под стрес.

Откъде идва навикът за стресово хранене?

Всъщност вече сме родени с навика да "ядем" стреса. Когато човек е стресиран, се отделят хормони на стреса и те повишават апетита ни. Хормонът на стреса кортизол също складира мазнини в нашето тяло. Затова започваме да ядем повече сладки и висококалорични храни, увеличаваме порциите и понякога започваме да наддаваме, без да променяме нищо в диетата си.

Защо постоянно жадуваме за сладки, мазни и нездравословни храни?

Постоянно жадуваме за шоколад, сладолед, торти, бърза храна, мазни бургери и бекон. Тези храни повишават нивата на допамин и ни карат да се чувстваме по-добре, но това не трае дълго.

Затова трябва да разберем от какво точно се нуждае тялото ни. Има нужда от мазнини - затова ни влече мазното, от магнезий - затова непрекъснато ни се иска шоколад. След това всичко зависи от вас.

4 храни, които гонят стреса - яжте ги всеки ден

Как да подведем тялото, като заменим нездравословните храни със здравословни?

След като разберете от какво се нуждае тялото ви, опитайте да замените нездравословните храни със здравословни. Стресът трябва да се изяде, буквално да се изгризе. Защото, когато натоварваме челюстта, намаляваме нивата на кортизол. Изследванията показват, че 15-20 минути дъвчене намалява нивата на кортизол в тялото с 20 процента, казва диетологът Наталия Самойленко.

Можете да ядете моркови, краставици, ябълки - всичко това трябва да се дъвче активно. Ако настъпят форсмажорни обстоятелства, дори дъвката е подходяща за намаляване на нивата на стрес.

Но ако имате избор, винаги избирайте нещо здравословно, което отнема много време за дъвчене. Например, между топящи се в устата бисквитки и хляб с трици, винаги предпочитайте хляба.

Сега също не можете да се откажете от сладкото, но преди да изядете бонбона, сдъвчете морковите.

Здравословна диета при стрес: Как да увеличим енергията с помощта на храна?

Как да се справим със стреса?

Не само храната ще ни помогне да преодолеем стреса, подходът трябва да е комплексен. За да преодолеете стреса, трябва да:

·         поддържате физическа активност;

·         подобрявате качеството на съня;

·         се придържате към здравословна диета;

·         работите с психиката.

Възможно ли е да се "измие" стресът?

Най-добрият начин да измиете стреса е с вода. Водата е много ефективен антистрес. Кафето, напротив, повишава нивата на кортизол. Но не трябва да се отказвате и от кафето, просто се опитайте да пиете кафе само сутрин. Билковите чайове също са полезни.

Какво да направите, ако преядете?

На първо място не се тормозете за това. Опитайте се, ако се случи така, да се забавлявате. Не се вкарвайте в хроничен цикъл на стрес.

Можете дори да организирате „сладки дни“ за себе си. След което можете да ядете растителна храна за един ден или да увеличите физическата активност.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес