Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Страхотен трик, с който ягодите няма да гният и ще са свежи със седмици

13 май 2024, 13:56 часа

Хранителните експерти твърдят, че един бърз трик ще запази ягодите по-свежи за много по-дълго време – и включва използването само на една изненадваща съставка.

Вижте още: Подправката, която използваме всеки ден, увеличава риска от рак на стомаха с 41%

Ягодите са любимият сезонен плод на много хора. Техният живот обаче е много кратък.

Сигурно сте забелязали колко бързо се развалят ягодите, след като ги купите. Има обаче един трик, който ще ви помогне да удължите свежестта им, а всичко, от което се нуждаете, е бял оцет.

Авторите Ариел Клайн и Саманта Лефлър от Real Simple откриха този трик, който може да запази ягодите свежи до три седмици.

Смесете бял оцет с вода в съотношение 1:3 и накиснете ягодите за няколко минути. След това внимателно ги изсушете и ги съхранявайте в херметически затворен контейнер в хладилника.

Белият оцет е популярен консервант благодарение на своята „оцетна киселина“ – веществото, което придава на оцета неговата поляризираща, остра миризма. Когато в него се поставят плодове и други зеленчуци, тяхната киселинност се повишава, а всички останали микроорганизми се убиват.

Белият оцет действа, като повишава киселинността на плодовете, което предотвратява развитието на мухъл и удължава свежестта. Ако оцетът не ви харесва, можете просто да замразите ягодите.

Вижте още: Ето колко са здравословни фрешовете и соковете всъщност

Ягодите могат да се съхраняват във фризер от 10 до 12 месеца и бързо се размразяват в студена вода. Така винаги ще имате пресни ягоди за смутита или като добавка към кисело мляко или зърнени храни.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес