Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

11 май 2024, 13:11 часа

Магнезият е изключително важен минерал, който участва в многобройни телесни функции, включително производството на енергия, функцията на мускулите и нервите и здравината на костите. Недостигът му може да се прояви в различни симптоми, които в началото може да са незабележими, но могат да се задълбочат, ако не им се обърне внимание. Ето някои сигнали, които могат да показват недостиг на магнезий:

Мускулни крампи и спазми: Един от най-често срещаните ранни признаци на магнезиев дефицит са мускулните крампи и спазми. Магнезият играе жизненоважна роля в свиването и отпускането на мускулите, така че ниските му нива могат да доведат до неволни мускулни контракции, особено по време на физическа активност.

Умора и слабост: Тъй като магнезият участва в производството на енергия на клетъчно ниво, недостигът му може да доведе до чувство на умора и слабост. Това може да се отрази на ежедневните дейности и поносимостта към физически упражнения, което води до цялостно намаляване на енергийните нива.

Ендокринолог разкри кой трябва да пие магнезий

Нередовен сърдечен ритъм: Магнезият е от решаващо значение за поддържането на редовен сърдечен ритъм. Недостигът му може да доведе до сърцебиене, аритмия или други нарушения на сърдечния ритъм. При съмнение за магнезиев дефицит е важно да се следи здравето на сърцето и нивата на електролитите.

Високо кръвно налягане: Ниските нива на магнезий са свързани с хипертония или високо кръвно налягане. Магнезият помага за регулиране на кръвното налягане чрез отпускане на кръвоносните съдове, така че недостигът му може да допринесе за повишаване на показанията с течение на времето.

Промени в настроението: Магнезият играе важна роля в мозъчната функция и регулирането на настроението. Недостигът му може да доведе до симптоми като тревожност, раздразнителност, депресия и затруднена концентрация. Повишаването на нивата на магнезий понякога може да помогне за подобряване на стабилността на настроението.

Безсъние и нарушения на съня: Адекватните нива на магнезий се свързват с по-добро качество на съня. Недостигът му може да допринесе за безсъние, неспокоен сън или чести събуждания през нощта. Добавянето на магнезий или коригирането на хранителния прием може да помогне за подобряване на съня.

Главоболие и мигрена: Някои проучвания показват връзка между недостига на магнезий и главоболието или мигрената. Въпреки че точният механизъм не е напълно изяснен, поддържането на достатъчни нива на магнезий може да помогне за намаляване на честотата и интензивността на тези главоболия.

Гадене и проблеми с храносмилането: Недостигът на магнезий може да повлияе на гладкото функциониране на мускулите, включително на тези в храносмилателния тракт. Това може да доведе до симптоми като гадене, повръщане, запек или коремни спазми. Балансирането на приема на магнезий може да подпомогне здравето на храносмилателната система.

Загриженост за здравето на костите: Макар че калцият често е в центъра на вниманието по отношение на здравето на костите, магнезият е също толкова важен. Липсата на магнезий може да допринесе за отслабване на костите, остеопороза или повишен риск от фрактури, особено в комбинация с ниски нива на калций.

Мравучкане или изтръпване: При тежки случаи на магнезиев дефицит могат да се появят неврологични симптоми. Това може да включва усещане за изтръпване, изтръпване, мускулни потрепвания или дори припадъци. Тези симптоми изискват незабавна медицинска помощ.

Важно е да се отбележи, че тези симптоми могат да бъдат причинени и от други здравословни проблеми, така че медицинският специалист трябва да прецени всички опасения. Кръвните тестове могат да определят нивата на магнезий и може да се препоръчат добавки или промени в хранителния режим за справяне с недостига. Поддържането на балансирана диета, богата на съдържащи магнезий храни като зеленолистни зеленчуци, ядки, семена и пълнозърнести храни, е проактивен начин за поддържане на цялостното здраве и предотвратяване на дефицита.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес