Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С този екстракт ще се сбогувате с кашлицата и възпаленото гърло

16 ноември 2022, 16:00 часа

През есенно-зимния период сме особено изложени на инфекции – настинка или грип. Домашните методи се основават предимно на чесън, мед или лимон. Междувременно кашлицата и други проблеми с горните дихателни пътища могат бързо да се сбогуват със сироп от цвекло. Как да си го приготвите?

Сироп от цвекло: свойства

Сиропът от цвекло е истинска здравословна бомба. Богат на антоцианини, той поддържа имунитета, забавя процеса на стареене и има противовъзпалителни свойства. Нещо повече, той е източник на бетаин, който защитава клетките и протеините, като същевременно намалява възпалението, защитава вътрешните органи и регулира имунната система.

Сиропът от цвекло ще бъде чудесен за всички заболявания на горните и долните дихателни пътища, които са пряко свързани с настинките. Богат на витамин С, фолиева киселина, желязо, калий, магнезий, калций, мед и хлор, сиропът от червено цвекло подобрява работата на горните и долните дихателни пътища, подпомага отхрачването, намалява болките в гърлото и пресипналостта, улеснява дишането.

Лекар разкри защо цвеклото е полезно за мъжете

Сироп от цвекло: противопоказания

Сиропът от червено цвекло, освен че подпомага периода на повишен риск от настинка или грип, се препоръчва и на хора, страдащи от анемия. Редовната му консумация подобрява производството на червени кръвни клетки. Сиропът от цвекло също е напълно безопасен за деца.

Въпреки това хората, които страдат от диабет, нефрологични или ревматични заболявания, трябва да бъдат внимателни при консумацията на червено цвекло. Освен това оксалатите, присъстващи в цвеклото, могат да причинят камъни в бъбреците. Затова хората, склонни към образуване на камъни, трябва да ограничат консумацията си.

Домашен сироп от цвекло: рецепта

Домашният сироп от цвекло е един от най-лесните за приготвяне. Важното е, че можем да настроим вкуса му по наш вкус. Има две версии – сиропът може да се готви или да се консумира суров. 
Все пак трябва да се помни, че най-ценен за здравето ще бъде сиропът, който няма да се нагрява по време на приготвянето. Тогава ще запази почти всички витамини и ценни вещества.
Сиропът от цвекло и мед приготвяме от около две-три големи цвекла. 
Настържете зеленчуците на ситно ренде и след това добавете около три супени лъжици мед. Оставете да къкри около 20 минути.

ВИНАГИ варете червеното цвекло по този начин, ако искате да запазите витамините в него

В суров вариант цвеклото се измива, обелва и нарязва на ситно. След това го натрошете - с помощта на ренде или блендер. Прецедете през фина мрежеста цедка и подсладете с мед или захар. Накрая се изсипва в буркан и се охлажда.

Домашен сироп от цвекло: дозировка
За да спестим време, можем да използваме и малко по-проста рецепта. Пробиваме средно голямо цвекло в средата и в получената дупка изсипваме около две супени лъжици захар. Изчакваме поне час - през това време цвеклото ще пусне готов за пиене сок.

За да подейства сиропът от червено цвекло, той трябва да се консумира в точните дози. Препоръчителната доза е една малка чаена лъжичка сироп два пъти дневно. При по-тежки неразположения може да се пие малко повече.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес