Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С кои билки ще забравите за старческия сърбеж?

03 юли 2023, 11:21 часа

Остаряването е естествен биологичен процес, в хода на който функциите на системите на тялото се нарушават постепенно, старите заболявания се влошават, изникват нови. Сред проблемите на възрастните хора доста неприятен е сенилният пруритус (старчески сърбеж) на кожата.

Ето какво ни разказва д-р Фабиана Зайдел

Каква е възрастта, при която се появява сенилен (старчески) сърбеж на кожата? Точната патофизиология на сенилния пруритус все още не е установена. Сега сенилният кожен сърбеж обикновено е считан за самостоятелно заболяване, обхващащ хората на 55-70 години.

При мъжете такова патологично състояние се наблюдава по-често, отколкото сред жените, пристъпите са по-интензивни, периодите на ремисия - по-къси. При жените сенилният сърбеж е свързан с пост-менопаузата - когато женските хормони спират да се произвеждат.

Лечебни билки, които трябва да събираме от юни до август 2023 г

Типична черта на заболяването е вълнообразното протичане. Болезнените атаки, достигащи апогея си вечер и нощем, се сменят от периоди на доста дълго „спокойствие“ - когато симптомите не се проявяват или се проявяват много слабо. Всяко психическо напрежение може да се окаже тласък за нов сърбеж: мъка, радост, гняв. Сърбежът на кожата носи морално, психологическо и физическо страдание: депресия, безсъние, намалена социална активност и емоционални разстройства. Изтощителният, постоянен сърбеж по тялото в напреднала възраст се лекува с народни похвати и билкови средства. Ето някои рецепти.

Винка (зимзелен)

Две с. л. счукани свежи листа от винка (зимзелен) се слагат в 180 мл гореща вода и се варят на бавен огън 10 минути. Когато отварата изстине, се прецежда и с нея се обтрива тялото или се прибавя към водата при къпане. Сварени листа се налагат и на болните места под формата на компреси.

Царевично масло с лук

В народната медицина има още и такава рецепта за сърбеж. Вземате 300 мл царевично масло, затопляте го, дръпвате го от котлона. Добавяте 7 ситно нарязани глави лук (средно големи). Захлупвате и оставяте лука да кисне в маслото 7 часа. Преди употреба прецеждате сместа и добавяте лъжица восък. Затопля се отново и се вари на огън 9-10 минути. След охлаждане се мажат сърбящите места.

ТОП 3 билки, които задължително да отглеждате в билковата градина

Черен чай

Следната смес ще помогне и за борба със силен сърбеж. Вземате 50 г черен чай и го заливате с 600 мл вряла вода. Оставяте да кисне 1 час, прецеждате. След това добавяте 600 мл медицински спирт и 30 капки борна киселина. Сместа се използва за компреси.

Хелидониум (змийско мляко)

Отвари и тинктури на основата на хелидониум (змиййско мляко) са най-ефективният народен метод в борбата срещу сърбежа по кожата. За да приготвите найстойка, трябва да вземете една чаена лъжичка надземни части от хелидониум и да ги залеете с 1 чаша вряла вода. След 15 минути настойката се прецежда и се прилагат компреси върху сърбящата кожа. Можете също така да приготвите настойка в съотношение 10 грама билка на 100 мл вряла вода, след което трябва да се охлади, прецеди и да се налее в топла вана.

Маточина

Маточината също се справя добре със сърбеж по кожата, особено ако е провокиран от стресове, нервно разстройство и депресии. Правите чай и пиете два пъти на ден по половин чаша. За да приготвите чая, трябва да залеете една с. л. маточина с 1 чаша вряла вода. Курсът на лечение е 3-4 седмици, но с това народно лекарство задълго ще забравите дразненето на кожата.

Вместо маточина можете да използвате други билки с подобен седативен ефект: лайка, валериана, мента.

Внимание! Статията предоставя информация, а не медицински указания. По засегнатите в нея въпроси се обръщайте към медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес