Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Психолози: Трябва ли да научите детето да пише и да чете в предучилищна

21 август 2024, 08:08 часа

Докато бавно отброяваме оставащите дни от август, можем бавно да започнем подготовката за училище.

Тръгването на училище е важен момент в живота на всяко дете, особено за бъдещите първокласници и деца в предучилищна възраст. Този период носи много промени, както за децата, така и за родителите и е изключително важно всеки да се подготви по правилния начин. Психолозите посочват, че е важно да се осигури подкрепа на детето, за да може този преход да мине максимално леко и без стрес. Правилната подготовка не е само за усвояване на нови умения, но и за изграждане на самочувствие, развиване на чувство за отговорност и адаптиране към нова рутина.

Вижте още: 5 начина да отучим детето да яде прекалено много сладко

Родителите трябва да бъдат нежни и търпеливи, да създават позитивна среда, която да помогне на детето да се справи по-лесно с предизвикателствата на тръгването на училище. Правилната подкрепа, балансът между насърчаване и разбиране на емоциите на детето, може значително да допринесе за успешното и приятно начало на тази важна житейска глава.

Всички помним колко стрес донесе в живота ни периодът преди първия учебен ден.

Не се знае дали е по-трудно за ученика или за родителя

Държ правилно молива си, помни какво имаш за домашно, научи кой учебник за кой предмет е, раницата е твърде тежка - и в буквален и в преносен смисъл

Задачите стават все повече, а игрите все по-малко...

От друга страна, не им е лесно и на майките и татковците на деца в предучилищна възраст.

Детето има една година до следващия септември, но всички знаем, че минава с едно мигване. И тогава се чудите как да подготвите мъника си за това, което го очаква.

Да го плашиш или да му разказваш приказки?

Трябва ли да му кажеш истината или да я увиеш в целофан?

И още по-важното - трябва ли да го научите да чете, пише и смята или все пак е по-добре това да се научи в училище

Задавайте конкретни въпроси на детето и коментирайте с него какво е направило в час. Попитайте го дали има нещо, което не разбира или намира за особено интересно в материала. Насърчавайте неговата независимост при извършване на училищна работа. Не пишете домашни вместо децата! Далеч по-добър и полезен вариант е да го наглеждате и давате допълнителни предложения и указания при нужда, както и да го насърчавате и съветвате. Развийте доверието на детето в учителя. От самото начало на училище би било добре детето да има собствено работно място с бюро, в което да няма разсейващи фактори като телевизор, компютър, шум или мърморене на домакинството.

Вижте още: Психическата сила се придобива в детството: 10 родителски грешки, с който крадете от детето си

Не учете децата да се състезават, за да бъдат по-добри от другите

Родителите често искат децата им да бъдат успешни, затова несъзнателно ги насърчават да се състезават с другите деца в училище. Въпреки че може да изглежда като добър начин едно дете да развие амбиция и да постигне по-добри резултати, насилственото състезание може да има отрицателни последици. Когато децата се учат, че винаги трябва да бъдат по-добри от другите, това често води до чувство на завист и алчност. Те могат да започнат да искат другите да бъдат по-лоши, за да се откроят, което създава нездравословна среда и негативно отношение към връстниците.

Вместо да се фокусират върху надминаването на другите, децата трябва да бъдат научени да бъдат по-добра версия на себе си всеки ден. Това означава да си поставяте лични цели, да работите върху собствените им умения и да се стремите към усъвършенстване, независимо от това какво правят другите. По този начин се развива самочувствие, вътрешна мотивация и здрава амбиция, като същевременно се избягва чувството на завист и необходимостта да се доказваш в ущърб на другите. Родителите могат да подкрепят този процес, като хвалят усилията, а не резултатите и насърчават децата да се съсредоточат върху собствения си напредък, вместо да се сравняват с другите.

Трябва ли да научите дете в предучилищна възраст да чете, пише и брои?

 Ако се чудите какво трябва да направите, преди вашето „бебе“ да тръгне на училище и дали да учите предварително първи клас заедно, ето какво казва един психолог по въпроса.

 Децата в предучилищна възраст не трябва да бъдат принуждавани да се учат да четат и пишат или да смятат. Ако детето просто прояви желание да се занимава с подобни дейности, го направете, но не го притискайте да прави против волята му. Известен брой деца се научават да четат и пишат около шестгодишна възраст, някои деца дори по-рано, но по-голямата част от децата усвояват тези умения едва след като постъпят в първи клас. Често за учителите е дори по-трудно да коригират грешките при писане, четене и аритметика, отколкото да започнат от нулата.

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес