Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прочети това, преди да си купиш електрическа четка за зъби

04 май 2021, 14:26 часа

Кариес, зъбна плака, кървене на венците. Тези и други заболявания на зъбите веднага ще се появят, ако пренебрегнете хигиената си. Въпреки това, този, който последователно и добросъвестно се грижи за устната кухина, може да предотврати заболяването.

Ефективността на превенцията до голяма степен зависи от това колко добре сте избрали средствата за почистване на зъбите и венците. В огромния списък с продукти за хигиена на устната кухина електрическите четки за зъби трябва да бъдат изтъкнати. Те са спечелили много популярност. В края на краищата те вършат цялата работа вместо човека. Но не само. Те премахват плаката ефективно, дори и да се е натрупала в труднодостъпни райони.

Плюсове на електрическа четка за зъби:

1. Електрическата четка намалява наполовина времето, необходимо за хигиена на зъбите. Продължителността на процедурата се контролира лесно. В крайна сметка много модели имат таймер. Той, щом изминат две минути, дава сигнал, че препоръчаното време за почистване е приключило.

2. Многобройни проучвания показват, че електрическата четка за зъби прави хигиената на устната кухина по-ефективна също и в труднодостъпни места.

3. За да се отървете от плаката, не са необходими усилия и това, разбира се, е предимство за човек с ограничена подвижност, има фрактури, мускулна атрофия.

4. Електрическите четки за зъби предлагат широка гама от приставки.

Основното им предимство е, че те спестяват време. За да измиете правилно зъбите си с обикновена четка, ще са необходими поне пет минути. С електрическа четка ще ви отнеме минута и половина.

Всеки, който има корони, брекети, фасети и други ортопедични конструкции, също може свободно да използва електрически четки. Всеки ултразвуков модел е подходящ за тях. Устната кухина се почиства преди всичко благодарение на пастата. Трябва, обаче, да се вземе предвид и ефектът от ултразвука, който е смъртоносен за микробите.

Внимателен трябва да е избора на електрическа четка за зъби за всеки, който има определени зъбни проблеми. За тези, които са чувствителни към студена храна, може да се препоръча четка с мека четина. Спомнете си, че ултразвуковото устройство може да навреди само на някой, който има пейсмейкър, кървене на венците, както и на бременни жени.

Зъболекарите не препоръчват електрическа четка за тези, на които е премахнат тумор в устната кухина или имат повишена подвижност на зъбите.

Още по-добре, попитайте вашия зъболекар за най-подходящия модел. И попитайте как да го използвате правилно.

Когато избирате електрическа четка за първи път,  разумно е да закупите модел с няколко скоростни режима. Тогава можете да свикнете с почистването и няма да чувствате дискомфорт.

Никога не мийте зъбите си с електрически уред всеки ден, още по-малко два пъти на ден. Използвайте най-простата механична четка.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес