Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Причини за силен сърбеж в ушите и лечение на заболяването

29 март 2024, 17:11 часа

Ако човек има нужда твърде често да се почесва в ухото, той на практика не се замисля какво причинява това явление. Но в крайна сметка сърбежът в ушите може да говори за сериозни патологии в организма. При появата на първите симптоми се препоръчва да се отиде на лекар.

Причини за сърбеж в ушите

Често срещан проблем е сърбежът във вътрешността на ушите. Причините за това явление са различни и се провокират от различни дразнители:

- Восък. При много хора в ушния канал се образува восъчен секрет. Този процес е съпроводен със сърбеж. Ако искате да предотвратите подобно неприятно явление, не трябва да забравяте за хигиенните процедури.

- Ако вкарате памучни тампони твърде дълбоко в ухото, восъкът в него ще се затисне. Това ще доведе до появата на тапи

Как да спрем силния сърбеж в ухото?

- Ако в ушите има тапи, само лекар ще ви помогне да се отървете от тях

- Липса на восък. Ако почти нямате восък, може да изпитате дразнене на кожните рецептори.

- Чужди предмети. Силен сърбеж в ушите по тази причина се появява, когато чужд предмет ще дразни вътрешните стени на ухото за дълго време

- Кърлежи. Ако ви се струва, че някой пълзи под кожата, не трябва да изключвате наличието на кърлеж. Върху кожата обикновено се появяват следи от ухапване.

- Патология от дерматологично естество. Възможно е да имате псориазис или екзема. Такива заболявания се познават по появата на папули и люспи. Те са причина за сърбеж.

- Алергени. Ако има сърбеж в ушите, се обръща повече внимание на хигиенните продукти, които се използват постоянно: гел, сапун, шампоан.

Сърбеж в ушите - ето какво да направим за бързо облекчаване

- Отит. В повечето случаи заболяването е съпроводено с повишена температура, летаргия и неприятни усещания в ушите

Освен това неприятните симптоми могат да възникнат и в резултат на механични увреждания. Ако се извършват небрежни хигиенни процедури, по тъпанчето се появяват микропукнатини. Понякога описаният симптом показва наличието на диабет.

Лечение на сърбеж в ушите

Ако започнете да сърбите ушите отвътре, трябва да посетите лекар, който ще ви предпише лечение. Обикновено терапията зависи от проблема, който е предизвикал неприятния симптом. При отомикоза се предписват антимикотични лекарства. Например амфотерицин или леворин. Тези средства потискат активността на гъбичките.

В случай на отит на средното ухо се използват антибактериални лекарства. Може би лекарят ще ви препоръча капки - ципромед или нормакс. Ако се открие екзема или друго дерматологично заболяване, се препоръчва използването на антихистамини, като супрастин или тавегил.

По този начин, ако ухото ви сърби, трябва незабавно да се консултирате с лекар. В края на краищата, навременното лечение ще ви помогне да се справите с болестта по-бързо.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес