Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Причини, поради които може да искате да избягвате консумацията на джинджифил

11 юли 2023, 18:44 часа

Може би обичате да ядете суров джинджифил заради способността му да подсилва вкуса на вашето пикантно суши с риба тон или може би се наслаждавате на аромата на прясно изцеден джинджифил сутринта. Освен вкуса, ползите за здравето, джинджифилът включва и подобряване на храносмилането, повишаване на имунитета и борба с възпалението. Но преди да започнете да го добавяте към сутрешното си смути, има няколко ситуации, при които не се препоръчва употребата корена в уелнес рутината ви, поради което е важно да знаете кога не трябва да приемате джинджифил.

Лекар: Започнете да ядете всеки ден джинджифил и с тялото ви ще се случат тези 5 неща

Първо, защо може да искате повече джинджифил в диетата си

Джинджифилът се предлага в много форми, но корените на растението са това, което обикновено се използва както като подправка или съставка в готвенето, така и за медицински цели като добавка. Джинджифилът е отличен за насърчаване на здравословното дълголетие, тъй като съдържа съединения, известни като гингероли и шогаоли, които създават антиоксидантен ефект, който намалява увреждането от свободните радикали в тялото.

Можете да нарежете или настържете пресен джинджифил, за да го добавите към супи или сосове, да използвате прахообразни форми като подправка към зеленчуци, да покриете коктейл със захаросан джинджифил за пикантност, да използвате кисели вариации в купички, да го пиете под формата на чай от джинджифил или да вземете то като добавка.

Известно е, че коренът подпомага храносмилането чрез подобряване на стомашната подвижност и като помага за облекчаване на подуването и стомашно-чревния дискомфорт чрез намаляване на производството на газове. Той също има противовъзпалителни свойства, за да поддържа здравето на сърцето и да облекчава симптомите на артрит.

Кога джинджифилът може да бъде вреден за вас

Докато джинджифилът обикновено се счита за безопасен за поглъщане и въпреки всичките му предимства, има случаи, когато някой може да иска да ограничи приема си или да го избегне изцяло.

Най-забележителното безпокойство е за тези с нарушения на кръвосъсирването, като хемофилия, при които кръвта не се съсирва правилно. Джинджифилът има леки антикоагуланти или разреждащи кръвта свойства, което означава, че може да увеличи риска от кървене.

Защо китайските готвачи винаги готвят рибата с джинджифил

С какви лекарства пречи джинджифилът

Поради неговата антикоагулантна природа, всеки, който приема лекарства за разреждане на кръвта, като варфарин или аспирин, или антитромбоцитни лекарства за сърдечно здраве, като клопидогрел, също трябва да бъде внимателен. Комбинирането на джинджифил с тези лекарства може потенциално да засили ефектите и може да доведе до прекомерно кървене или синини.

Нещо повече, джинджифилът може да понижи нивата на кръвната захар, така че хората с диабет трябва да следят внимателно нивата на кръвната си захар, ако консумират големи количества или приемат добавки с джинджифил. Въпреки че е препоръчително да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете какъвто и да е режим на добавка - независимо дали имате потенциални противопоказания или не тези, които в момента приемат лекарства за диабет, като инсулин или перорални антидиабетни лекарства, които също приемат джинджифил, е одбре да говорят с личния си лекар си дали дозировката на тяхното лекарство за диабет трябва да се коригира.

Освен това може потенциално да причини усложнения по време на бременност

Проучванията също така показват, че докато джинджифилът е ефективен при потискане на гаденето при бременни жени, вие ще искате да ограничите количеството джинджифил, което ядете, докато сте бременна, тъй като антикоагулантните ефекти могат да изложат майката на по-голям риск от спонтанен аборт. Най-добре е да се консултирате с лекар относно вашите възможности, ако изпитвате сутрешно гадене.

Всеки, който има проблеми с киселинния рефлукс, също трябва да консумира джинджифил с повишено внимание

Хората с киселинен рефлукс трябва да следят приема на джинджифил, тъй като той може да причини киселини и да влоши стомашния рефлукс.

Хората с високо кръвно налягане също трябва да внимават

Ако сте се чудили: джинджифилът повишава ли кръвното налягане? Не сте сами - това е често задаван въпрос относно това кога да не приемате джинджифил. Но отговорът е сега. Всъщност някои проучвания, като изследване от 2019 г., показват, че джинджифилът може да понижи кръвното налягане, което само по себе си не е проблем. Въпреки това, ако приемате лекарства за контролиране на високото кръвно налягане, комбинирането им с джинджифил може допълнително да намали нивата му, потенциално причинявайки прекомерното му понижаване.

Колко джинджифил е твърде много

Повечето хора могат безопасно да ядат джинджифил всеки ден, без да прекаляват, но тези, които са изложени на риск от прекомерно кървене, ще искат да ограничат приема си до не повече от 4 грама на ден. Хората с киселинен рефлукс трябва да разделят тези дози, за да намалят стомашните странични ефекти на джинджифила. Отново всеки с диабет, нарушения на кръвосъсирването, приемащи разредители на кръвта трябва да внимава и да говори с лекаря си, преди да добави джинджифил към диетата си. Междувременно бременните жени трябва да ограничат приема на джинджифил до не повече от един грам на ден.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес