Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прибавете йод в тези 4 напитки, ще се хареса на щитовидната жлеза

18 декември 2023, 16:00 часа

Йодът е важен минерал, който играе жизненоважна роля за правилното функциониране на щитовидната жлеза, която отговаря за регулирането на метаболизма и поддържането на цялостното здраве. Въпреки че е важно да си набавяме йод чрез различни източници, включително чрез храната, важно е да се отбележи, че прекомерният прием може да има и неблагоприятни последици.

Лекар: Това са най-добрите храни с йод, които укрепват имунитета

Ето четири напитки, които съдържат йод и са полезни за здравето на щитовидната жлеза в умерени количества:

Смути от морски водорасли

Морските водорасли са богат източник на йод, което ги прави отлично допълнение към благоприятната за щитовидната жлеза диета. Можете да си приготвите хранителен коктейл от водорасли, като смесите комбинация от водорасли, като ламинария или нори, с плодове като банани и горски плодове. Добавете малко бадемово мляко, за да получите кремообразна текстура. Това смути не само осигурява йод, но и основни витамини, минерали и антиоксиданти, като подпомага цялостното здраве на щитовидната жлеза.

Обогатен с йод чай

Някои билкови чайове могат да бъдат поднесени с богати на йод съставки, за да се създаде напитка, подпомагаща работата на щитовидната жлеза. Например зелен чай, обогатен с водорасли комбу, може да бъде ароматен и хранителен вариант. Комбу е вид водорасло, което се използва често в японската кухня и е отличен източник на йод. Накиснете комбу в гореща вода заедно с любимите си листа зелен чай, за да създадете освежаваща и стимулираща щитовидната жлеза напитка.

Купа с плодове и кисело мляко с йод

Комбинирайте богати на йод плодове с кисело мляко, за да създадете вкусна и благоприятна за щитовидната жлеза закуска. Плодове като ягоди, боровинки и банани са добри източници на йод. Смесете ги с купичка обикновено кисело мляко, което също така осигурява важни пробиотици за здравето на червата. Капнете малко мед отгоре за допълнителна сладост. Тази богата на йод купа не само подпомага функцията на щитовидната жлеза, но и осигурява задоволително и питателно лакомство.

Кои храни съдържат най-много йод?

Кокосова вода, обогатена с йод

Кокосовата вода е не само хидратираща, но може да бъде обогатена и с йод. Добавете малко количество богати на йод водорасли на прах или люспи дюлсе към кокосовата вода, за да получите тропическа и подкрепяща щитовидната жлеза напитка. Естествената сладост на кокосовата вода допълва океанския вкус на водораслите, създавайки уникална и здравословна напитка. Имайте предвид, че умереността е от ключово значение, тъй като прекомерният прием на йод може да има отрицателно въздействие върху функцията на щитовидната жлеза.

Включването на тези напитки в диетата ви може да допринесе за поддържането на оптимални нива на йод за здравето на щитовидната жлеза. Важно е обаче да се консултирате със здравен специалист или регистриран диетолог, за да сте сигурни, че приемът на йод съответства на индивидуалните ви здравни нужди и изисквания за хранене. Не забравяйте, че балансът и разнообразието в диетата ви са от ключово значение за насърчаване на цялостното благосъстояние.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес