Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При лоша хигиена на работното място - ето какво да направим

09 февруари 2024, 19:36 часа

Хигиената на работното място е от изключително значение за здравето и доброто настроение на работниците. Освен че предпазва от разпространението на вируси и бактерии, добрата хигиена допринася и за подобряване на имиджа на бизнеса, и за създаването на позитивна работна среда.

Значение на хигиената на работното място

Хигиената на работното място включва практики, насочени към предпазване на здравето на служителите и намаляване на разходите за болнични. За бизнеса това означава по-голяма продуктивност и по-добър имидж. Добрата хигиена е от ключово значение за изграждането на добра работна среда.

Кои важни хигиенни навици пропускат всички?

Съвети за поддържане на висока хигиена

1. Редовно основно почистване на помещенията

Почистването на подовите настилки и честата дезинфекция на повърхностите, които се докосват често, са от основно значение. Тези мерки гарантират, че работното пространство е безопасно и хигиенично.

2. Пречистване на въздуха

Честото проветряване на помещението и използването на пречистватели на въздуха са важни за предотвратяване на разпространението на вируси през въздуха. Това е особено важно, когато има голям брой хора в затвореното пространство.

проветряване

3. Осигуряване на достатъчно дезинфектанти

Поставянето на дезинфектанти на видни места и на ключови зони в офиса е от съществено значение. Това включва входове, бюра, кухнята и други общи помещения. Работниците трябва редовно да дезинфектират ръцете си и оборудването, с което работят.

4. Изрядно чиста кухня

Кухнята, където се приготвя храната, изисква изрядна хигиена. Почистването на всички повърхности, като плотове, шкафове и прибори, е от съществено значение за предпазване от зарази. Също така, работниците в кухнята трябва да спазват стриктни хигиенни правила, включително миене на ръцете преди работа.

5. Окуражаване на личната хигиена

Освен предоставянето на средства за дезинфекция, работодателите трябва да окуражават служителите да спазват лична хигиена. Постери, инфографики и вътрешни комуникации могат да бъдат полезни в този контекст.

Ако държите на ХИГИЕНАТА, НИКОГА не правете тези 6 неща

Как да мотивираме екипа си да спазва изискванията за чистота?

  1. Ясни политики за хигиена на работното място: Фирмени правила и инструкции, предоставени чрез обучения и инструктажи, ще улеснят служителите в това да спазват хигиенните изисквания.
  2. Личен пример: Личният пример на ръководителите и ръководството е от съществено значение. Служителите следват по-лесно хигиенните практики, ако видят, че и техните началници ги спазват.

Поддържането на добра хигиена на работното място не само предпазва от различни здравословни проблеми, но и подобрява общото благополучие и продуктивност в работната среда. Следвайки съветите за хигиена, описани по-горе, фирмите могат да гарантират безопасно и здравословно работно пространство за своите служители, както и да подобрят своя имидж в бизнес обществото.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес