Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При афти в устата - защо се препоръчва канела

23 февруари 2024, 16:16 часа

Канелата е една от най-добрите естествени съставки за лечение на лош дъх и афти в устата. Тя може да унищожи всички бактерии, които причиняват неприятна миризма в устата ни и появата на самите афти.

Афтите са малки лезии, локализирани по лигавицата на езика, бузите, устните, а понякога и на горното небце. Обикновено зоните на ерозия са малки по размер, средно не повече от 5 mm в диаметър. В сложни случаи отделните афти започват да се сливат в една лезия, образувайки големи болезнени язви. Те могат да се развият както като самостоятелно заболяване, така и като усложнение в тежкия ход на други заболявания.

Как да се преборим с афтите в устата?

Причини

Причините за появата на афти в момента не са точно проучени, така че е по-правилно да се говори за провокиращи фактори. Има три основни теории за развитието на болестта:

1.       Вирусен произход. Тази теория е по-малко обоснована и не е потвърдена, тъй като пациентите не могат да открият вируса нито в съдържанието на язвата, нито в кръвта.

2.       Усложнение на хронични стомашно-чревни заболявания. Наличието на такива заболявания често е провокиращ фактор за развитието на афти. При пациенти със заболявания на стомаха и червата афтозата е честа.

3.       Инфекциозно-алергичен произход. В момента тази теория е преобладаващата. Алергенът в този случай са патогенни микроорганизми, които причиняват инфекциозни заболявания.

При децата афтите могат да се появят по време на никнене на зъби, тъй като през този период венците силно се възпаляват. Афтозата, която се развива през първите две седмици от живота на детето, се нарича афта на Беднар.

Афтите могат да се развият на фона на други заболявания, като усложнения. Язвите по лигавицата могат да бъдат причинени от стомашно-чревни заболявания, левкоплакия, лихен планус, млечница, херпес и др.

Имате афти в устата - ето какво може да ядете без проблем!

Други причини, които могат да причинят образуването на афти включват:

·         Лоша хигиена на устната кухина. Най-добрият начин за предотвратяване е редовното миене на зъбите и изплакване на устата след хранене и редовното посещение на зъболекар.

·         Нарушаване на чревната микрофлора. Такива нарушения могат да възникнат по различни причини, вариращи от продължителна употреба на антибиотици до обостряне на стомашно-чревни заболявания. На фона на понижен имунитет нарушението на чревната микрофлора почти винаги е провокиращ фактор за образуването на афти.

·         Прием на определени лекарства (химиотерапевтични, антихолинергични и др.). Такива лекарства водят до намаляване на слюноотделянето, лигавиците стават сухи, в резултат на което върху тях се появяват язви.

·         Някои хранителни продукти. Шоколадът, храните с високо съдържание на глутен, големи количества сол в храната и др. могат да доведат до появата на лезии по лигавицата.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес