Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правите голяма ГРЕШКА, ако пазите касовите бележки

01 ноември 2022, 06:50 часа

Всички сме се сблъсквали с това - да се ровим в неорганизирана купчина разписки и да се чудим защо изобщо си правим труда да ги пазим. В края на краищата, не е ли информация като дата, час, сума и начин на плащане само на няколко кликвания разстояние в нашите онлайн банкови записи? В тази публикация ще изложим аргументите, които ни съветват да се откажем от касовите бележки завинаги.

Недостатъците на трупането на разписки

Революцията на безхартиените документи доведе до това, че много от нас разчитат в голяма степен на смартфоните и компютрите си, за да следят покупките и срещите си. Тогава защо все още изпитваме нужда да пазим физически разписки?

За някои хора това е просто въпрос на навик. За други това е начин да следят разходите си или да се предпазят от измами. Съществуват обаче няколко отрицателни страни на съхраняването на касови бележки, които трябва да обмислите, преди да решите дали да ги пазите или не.

Квитанциите могат да задръстят портфейла или чантата ви, а ако не внимавате - и цялата ви къща. Ако сте от хората, които пазят всяка касова бележка "за всеки случай", има вероятност вкъщи да имате чекмедже (или две), пълно с тях.

Въпреки че на пръв поглед не изглежда като нещо голямо, този безпорядък всъщност може да има отрицателно въздействие върху психичното ви здраве. Разхвърляната среда е свързана с по-високи нива на стрес и тревожност, така че ако се чувствате затрупани от безпорядък, отърваването от касовите бележки може да бъде прост начин да разчистите живота си и да подобрите благосъстоянието си

Друг недостатък на съхраняването на касови бележки е, че те могат лесно да бъдат откраднати и използвани за кражба на самоличност или измама. Ако носите със себе си портфейл, пълен с касови бележки, вие по същество предоставяте на крадците цялата информация, от която се нуждаят, за да правят неоторизирани покупки от ваше име.

Достатъчно е само едно бързо посещение на копирната машина - или дори само една снимка, направена със смартфон - за да клонират касовата бележка и да започнат да начисляват измами. За да се предпазите от кражба на самоличност, най-добре е да унищожите старите касови бележки или да ги съхранявате на сигурно място вкъщи, откъдето не могат лесно да бъдат откраднати

Борислав Малинов
Борислав Малинов Отговорен редактор
Новините днес