Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ползи и вреди от озонотерапията

07 юни 2024, 08:08 часа

Понастоящем необикновените свойства на озона се използват активно в областта на медицината и козметологията: при корекция на кожни проблеми, лечение на различни заболявания и др. Благодарение на естествените си качества той отлично унищожава вируси, бактерии и гъбички.

Процедура за озонова терапия

Озонът е много мощен антисептик. Това свойство дава право да се смята, че процедурата по озонотерапия е по-ефективна от лечението с антибиотици. Озонът въздейства разрушително не само върху различни бактерии, но и върху гъбички и вируси, които са устойчиви на антивирусни препарати. При лечението той може да се прилага по няколко начина: интрамускулно, интравенозно и подкожно. Съществуват методи на озонотерапия, които включват въвеждане на газа интравагинално и ректално.

Методите на общите и локалните процедури дават възможност да се извършва профилактика и лечение на различни заболявания. Например нормализиране на обмяната на веществата, засилване на защитните функции на организма, почистване на кожата и др.

Ползи от озонотерапията

Процедурата укрепва имунитета и повишава защитните свойства на организма. Озонотерапията допринася за ефективно прочистване на всички органи от основните възпалителни огнища благодарение на антисептичните си свойства. Резултатът от процедурата е възстановяване на функцията и пропускливостта на мембраните, активиране на метаболитните процеси. Освен това озонотерапията спомага за подобряване на ефективността на антиоксидантната система. Благодарение на това се елиминира вредното въздействие на свободните радикали, възстановява се способността на кожата да задържа влага, активира се нейната регенерация.

Процедурата на озонотерапията подпомага разреждането на кръвта. В тази връзка се ускорява микроциркулацията през съдовете, подобрява се доставянето до клетките на органите на кислород и всички необходими хранителни вещества. Съдейки по отзивите, подобно въздействие се отразява благоприятно на общото състояние на организма: повишава се интелектуалната функция и работоспособност, изчезва апатията.

Озонотерапия в козметиката и дерматологията

Тази процедура позволява без хирургическа намеса да се тонизира и подмлади кожата. По правило повечето проблеми (увисване, намаляване на тонуса, преждевременни бръчки) възникват на фона на кислороден глад на тъканите и хипоксия.

Като стимулира окислителните процеси, озонът поддържа оптималната работа на всички органи и тъкани.

Вреди от озоновата терапия

Процедурата на озонотерапия може да предизвика редица странични ефекти:

- по време на бременността момичето може да изпита усещане за топлина в долната част на корема, придружено от повишаване на температурата;

- бъбречни спазми;

- повишена честота на уриниране;

- повишаване на чернодробните ензими;

Противопоказания:

- Остър инфаркт на миокарда;

- алергия към озон;

- хипертиреоидизъм;

- алкохолна интоксикация;

- тромбоцитопения;

- различни кръвоизливи;

- хеморагичен инсулт;

- кръвни нарушения;

- склонност към гърчове.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес