Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Получавате обрив от прах за пране - ето какви грешки допускате!

11 февруари 2023, 15:02 часа

Алергичните реакции към праховете за пране са явление, чрез което нашата имунна система остро реагира на външен дразнител. Проявяват се не само поради контакт с воден разтвор на прахообразни гранули, но и чрез вдишване на микрочастици от препарата. Съществуват предупредителни признаци, които сочат склонност към свръхчувствителност; но, за щастие, има начини за предпазване от подобни алергии.

Ето какво ни обяснява д-р Педро Лемуш. 

Защо възниква алергия към перилните прахове?

Всичко се дължи на компонентите, включени в състава на съответния прах. Но няма място за излишна тревога. За повечето от нас праховете за пране са наистина безопасни. Друг въпрос е, че ако организмът ви е склонен по принцип към алергия, тогава кожата на вашите деца също може да е свръхчувствителна. В този случай всяка, дори органична добавка, може да причини проблеми. Нека да разгледаме основните съставки в перилните прахове.

Фосфати. Те са включени в състава на много домакински химикали. Основната им цел е да намалят твърдостта на водата. В мека вода препаратът се разпенва добре, което повишава неговата ефективност.

Повърхностно активни вещества. Именно тези съставки са основните помощници в борбата с различни петна и замърсявания. Когато избирате прах за пране, трябва да обърнете внимание на тяхното съдържание. По-малко от 5% е тяхната оптимална стойност. Това е достатъчно да премахне замърсяванията и мазнините, без да се причиняват алергии.

10 начина как да се справим с алергията без лекарства

Добавки за ароматизиране и освежаване. Вероятно сте забелязали цветни гранули в праха. Именно това са добавките. Тези компоненти придават на бельото приятен свеж аромат.

Оптични избелващи частици. Целта им е да придадат блясък на прането. Такива частици се прибавят към прахове за изпиране на бяло бельо. Благодарение на тях вашите ризи и блузи ще изглеждат снежнобели.

Важно: във всички случаи е най-добре да включите пералнята в режим на двойно изплакване. Така определено ще бъдете значително по-спокойни относно риска за алергия.

Как се проявява алергията към перилни прахове?

Не забравяйте, че симптомите може да се проявят както незабавно, така и след достатъчно дълго време. Ако вдишвате микрочастиците на праха или неговите изпарения, както и при директен контакт с водния му разтвор, има вероятност да получите обрив веднага след манипулациите с прането или подир няколко часа. Симптомите на дерматит може да се появят даже след месеци – ако все ползвате едно и също перилно средство. Това ще се дължи на недостатъчното изплакване на частиците прах, които остават върху дрехите. По този начин кожата влиза в продължителен контакт с алергените.

Ако сте с такива симптоми, е възможно да имате алергия към влага!

Какви са основните симптоми на алергии към прахове за пране?

Главните признаци са следните:

- сърбеж на кожата;

- образуването на ерозии по дланите, ръцете и онези области от кожата, където е попаднал перилен разтвор;

- появата на обриви, включително такива, подобни на копривна треска;

- зачервяване на кожата;

- задушаваща суха кашлица;

- кихане;

- хрема (алергичен ринит);

- лакримация (сълзене на очите);

- главоболие или замаяност;

- отмаляване;

- задух.

В случай, че констатирате подобен симптом у себе си или вашите близки, тогава трябва незабавно да вземете антихистамин. Задушаващата кашлица е особено опасна за хора, страдащи от астма или други заболявания на белодробно-дихателната система. Острата поява на уртикария във вид на големи огнища е неотложна причина да се свържете с лекар или да викате линейка, за да сведете до минимум риска от усложнения. За всякакви кожни прояви под формата на сърбеж, лющене, обрив се свържете с алерголог-дерматолог, за да предпише подходящо лечение.

Внимание! Статията няма препоръчителен, а само информативен характер. Винаги се допитвайте до специалист-дерматолог!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес