Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезни ли са семките на динята?

27 септември 2022, 16:33 часа

Най-предпочитаният от хората плод за топлият летен сезон нашата любима диня. Вкусна и сладка с много голямо съдържание на вода, какво друго ни трябва в горещият летен сезон.

Диня със сирене, диня с мастика или просто да ядете така от този сладък, вкусен и сочен плод – това е въпрос на вкус, но много успешно ни помага през топлите летни дни.

Тя е изключително полезна за хората на всяка една възраст, динята е много вкусна, притежава и способността си да лекува.

Много от нас сме си мислели, че динята има минус и това са семките. При яденето на диня съществуват 2 варианта – или да ги изядете при нарязването или да ги махате от всяко едно резенче. Ако решите, че ще ги ядете, трябва да сте наясно със свойствата на семките и дали са полезни или вредни за вашето здраве.

11 причини да хапвате повече диня

В семките на динята няма нищо отровно – можете преспокойно да ядете от тях. В тях има доста протеини, както и мазнини и в културите по света се приготвят и предлагат по всякакви различни начини. Също така са богати на витамин Е и цинк. В някой държави се приготвя и масло, което се използва за приготвянето на различни видове ястия, в други държави пък динените семки се ядат както слънчогледовите.

Много специалисти по здравословното хранене, казват дори, че най–ценната част от динята са семките – в семките й се намират много вещества, които освен че регулират храносмилането, помагат и за понижаване на високото кръвно налягане. Дори ако имате бъбречни проблеми, можете спокойно да си ги хапвате. В динените семки също има някой вещества, които могат и да ни предпазят от инфаркт.

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по малко диня всеки ден?

Ако консумирате семките на динята, няма да предизвикате болки в стомаха, защото те не са вредни по никакъв начин за вас. А след консумацията на студена и сладка диня, всеки летен ден ни се струва че не топъл, а просто приятен.

Също така са доста добър източник на витамини и минерали. Има 146 мг магнезий, 214 мг фосфор, 184 мг калий в само 30 грама от семената на динята. В тези семена се съдържат още фолиева киселина, желязо, калций, цинк и витамини от група В.

Затова следващият път не изплювайте семената на динята. Има причина поради която да ядете сладкият и сочен плод заедно със семената.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес