Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подуването на очите след сън е симптом за следния проблем

13 май 2023, 10:00 часа

Има много причини, поради които клепачите могат да се подуят сутрин. Например, самата кожа, която се намира в тази област, е много чувствителна към външни влияния. Ако в тази област има някакви нарушения на кръвообращението, тогава течността много бързо се застоява в кожната тъкан, което води до образуването на така наречените торбички под очите. В допълнение, подуването в областта на очите може да бъде свързано с недостатъчен прием на течности или с голямо количество вода, изпито директно през нощта.

Подуването на очите след сън е симптом за следния проблем:

·         лющене на кожата около очите;

·         проблеми със зрението;

·         обилна лакримация;

·         фотофобия;

·         сухота и др.

При силно подуване на горните и долните клепачи трябва да потърсите помощ. Ако забележите леко едностранно подуване (при липса на други признаци), не можете да се притеснявате.

Често такива промени възникват в резултат на наследствени характеристики. Основните причини обаче са свързани с битови фактори. Очите могат да се подуят сутрин след:

·         Дългата работа пред компютъра;

·         Редовна консумация на кафе преди лягане;

·         Пиене на алкохол предния ден;

·         Постоянен стрес;

·         Развитие на алергична реакция;

·         Нерационално хранене;

·         Болести, включително бъбречна недостатъчност.

Как да се отървете от подутите очи?

За да се отървете от подуването около очите и да се тонизирате, има много методи. Първо трябва да направите просто упражнение, например да направите няколко клякания. В резултат на това кръвният поток във всички системи, включително лимфната, ще се увеличи. Това ще доведе до елиминиране на застоялата течност от влакното близо до клепачите.

След това трябва да вземете контрастен душ, който е смяна на топла и студена вода при високо налягане.

Лицеви упражнение

Докато миете зъбите си, не е необходимо да го правите механично, трябва да добавите движения на лицето. В същото време е препоръчително да се усмихнете, да направите малко мимики и да изпълнявате други лицеви упражнения, включително около очните мускули. Трябва да измиете лицето си със студена вода, можете дори да си приготвите обикновена минерална вода предварително.

Какво предизвиква подпухналите клепачи?

Ледени кубчета

Ако клепачите се подуват сутрин доста често, тогава трябва да съхранявате кубчета лед, направени от чиста питейна вода, в хладилника. В допълнение, кубчета могат да бъдат направени от отвара от лечебни билки, включително цветя от лайка, липа, мента, метличина и невен.

На сутринта нанесете тези кубчета лед върху подутата кожа около очите. В резултат на това тонът ще се върне към него бързо и ефективно и външният вид ще се подобри.

Методи за ефективна превенция

Ако кожата на клепачите е постоянно подута сутрин, тогава трябва да обърнете внимание на начина си на живот, както и на диетата си. За да предотвратите това неприятно проявление, можете да намалите количеството на консумираните газирани и алкохолни напитки. След шест вечерта си струва да ограничите употребата на всякаква течност (опитайте се само да задоволите необходимите нужди). Трябва също така да намалите приема на сол и изкуствени подсладители.

Важно е внимателно да наблюдавате работния график и да не седите на компютъра повече от 15 минути без почивка. Освен това трябва да спите достатъчно, тоест да отделите поне осем часа на ден за това.

Подуване на горния клепач - симптом за какъв проблем е?

По време на периоди на слънчева активност трябва да предпазите лицето си от пряка слънчева светлина и да носите очила. Освен това използвайте крем, който ще предпази кожата от вредното въздействие на ултравиолетовото лъчение.

В заключение трябва да знаете, че ако подуването на кожата на клепачите се появява рядко, а не системно, тогава няма опасност в това. За да се справите с този неприятен симптом, можете да използвате някой от изброените по-горе методи, включително нормализиране на режима на почивка и работа. В същото време, ако кожата около очите постоянно се подува и под очите се образуват торбички, тогава определено трябва да се консултирате с лекар. Често този симптом се появява на фона на различни, включително сериозни заболявания.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес