Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По какъв начин стресът оказва влияние на кожата?

11 юни 2024, 12:11 часа

Стресът не е просто психическо състояние, а физиологична реакция, която може да нанесе поражения на тялото, включително на най-големия орган - кожата. Сложната връзка между ума и кожата е дълбока и когато нивото на стреса се повиши, кожата често понася основната тежест от него. Стресът може да се прояви в различни дерматологични проблеми - от избухване на акне до поява на екзема, поради което е изключително важно да се разбере как стресът влияе на кожата.

Един от основните начини, по които стресът влияе на кожата, е чрез влиянието му върху нивата на хормоните. Когато организмът е подложен на стрес, той отделя кортизол, често наричан "хормон на стреса". Повишените нива на кортизол могат да предизвикат каскада от реакции в организма, включително повишено производство на мазнини в мастните жлези на кожата. Това излишно омазняване може да запуши порите и да доведе до поява на акне, особено при хора, които вече са склонни към акне.

Освен това предизвиканите от стреса хормонални промени могат да изострят съществуващи кожни заболявания като екзема, псориазис и розацея. Стресът може да отслаби бариерната функция на кожата, което я прави по-чувствителна към дразнители и алергени. При хората с екзема стресът може да предизвика силен сърбеж и възпаление, което влошава състоянието и удължава пристъпите.

Може ли стресът да ви разболее?

В допълнение към хормоналните колебания стресът може да наруши естествената способност на кожата да се възстановява и регенерира. Хроничният стрес може да наруши нормалния процес на клетъчна обмяна на кожата, което води до потъмняване на тена и по-бавно зарастване на рани. Това може да накара съществуващите кожни проблеми да се задържат по-дълго и да увеличи риска от появата на белези или хиперпигментация.

Стресът може да компрометира имунната функция на кожата, което я прави по-малко ефективна в борбата с бактериите и патогените. Това може да направи кожата уязвима към инфекции и да допринесе за развитието на състояния като фоликулит (възпаление на космените фоликули) или импетиго (силно заразна бактериална инфекция на кожата).

Освен тези физиологични ефекти, стресът може да повлияе и на моделите на поведение, които оказват влияние върху здравето на кожата. Например хората, които са подложени на стрес, може да са по-склонни да използват нездравословни механизми за справяне, като пушене, прекомерна консумация на алкохол или неправилно хранене, които могат да се отразят негативно на външния вид на кожата и цялостното ѝ здраве.

Стресът може да наруши режима на съня, което води до недостатъчна почивка и повишена умора. Липсата на сън не само изостря съществуващите проблеми с кожата, но може да допринесе и за образуването на торбички под очите, тъмни кръгове и потъмнял тен.

Как стресът влияе на имунната система?

Решаването на свързаните със стреса кожни проблеми често изисква многостранен подход, който включва както техники за управление на стреса, така и интервенции за грижа за кожата. Включването на практики за намаляване на стреса, като медитация, упражнения за дълбоко дишане, редовна физическа активност и достатъчен сън, може да помогне за смекчаване на въздействието на стреса върху кожата.

Приемането на последователна рутинна грижа за кожата, съобразена с вашия тип кожа и проблеми, е от съществено значение за поддържане на здравето на кожата, особено в периоди на повишен стрес. Това може да включва нежно почистване, овлажняване и използване на продукти, съдържащи съставки като антиоксиданти, ретиноиди и хиалуронова киселина, които подпомагат възстановяването и подмладяването на кожата.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес