Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пет домашни средства за повишаване на броя на тромбоцитите

19 септември 2022, 12:22 часа

Човешката кръв се състои от различни клетки, които служат за множество цели. Те включват бели кръвни клетки, червени кръвни клетки и тромбоцити. Тромбоцитите са клетките, които помагат на кръвта да се съсирва в случай, когато се порежем или имаме кървене някъде другаде.

Болести като рак, анемия, автоимунни заболявания и някои лекарства могат да доведат до спадане на нивата на тромбоцитите. Същите подходи, които се използват за увеличаване на производството на червени кръвни клетки, като цяло, могат да ви помогнат да повишите и броя на тромбоцитите. Въпреки че е необходимо да работите с вашия доставчик на здравни услуги, за да получите точна диагноза и понякога може да се наложи медицинско лечение, има начини да ви помогнем да увеличите броя на тромбоцитите си сами. Например можете да ядете по-богата на хранителни вещества диета, която трябва да включва зеленчуци или плодове като тиква, папая и др.

На какво може да е признак гъстата кръв?

Ето някои от нещата у дома, които могат да ви помогнат да направите същото:

Зелени листни зеленчуци: Зелените листни зеленчуци са богат източник на витамин К, който играе решаваща роля в пътя на кръвосъсирването. Но тези зеленчуци също помагат за увеличаване на броя на тромбоцитите до известна степен. В допълнение към магданоза, спанака и босилека, други зеленчуци като аспержи, зеле и кресон са много полезни за увеличаване на броя на тромбоцитите.

Папая: Папаята и листата от папая са добре известно естествено лекарство за тромбоцитопения в някои части на света и няколко проучвания оценяват това твърдение. Въпреки че има много теории защо папаята може да увеличи тромбоцитите, изглежда, че този богат на ензими плод значително повишава активността на ензим, който е важен за производството на тромбоцити в костния мозък.

Вещества, които разреждат кръвта

Мляко: Всички знаем, че млякото е богат източник на калций и протеини, но още по-интересен е фактът, че млякото съдържа витамин К, който е основен витамин в механизма на кръвосъсирването на тялото. Освен това се казва, че редовната консумация на мляко помага за подобряване на общия брой на тромбоцитите в кръвта.

Яжте цитрусови плодове: Витамин С играе важна роля в работата на тромбоцитите, така че повишаването на нивата на витамин С ще помогне на тромбоцитите да функционират по-добре. Витамин С помага на тялото ви да абсорбира желязото, важен компонент за производството на червени кръвни клетки. За да увеличите консумацията на витамин С, добавете много пресни портокали и лайм към вашата диета.

Зеленчукови сокове: Счита се, че сокът от алое вера, сокът от цвекло и сокът от моркови спомагат за подобряване на броя на тромбоцитите. Сокът от алое вера трябва да се приема след всяко хранене, което се смята за идеално. Вземете 2 или 3 супени лъжици сок от цвекло, смесете го със сок от моркови и го приемайте два пъти на ден, за да увеличите тромбоцитите.

Мартина Лазаревич
Мартина Лазаревич Отговорен редактор
Новините днес