Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отклонения при измерване на кръвното налягане - ето какво се прави

27 октомври 2023, 12:29 часа

Кръвното налягане е обективен показател, който ви позволява да проверите нормалното функциониране на кръвоносните съдове и сърцето или да идентифицирате първите признаци на нарушения. Различни заболявания могат да се развият, без да имате външни прояви, а контролът на кръвното налягане позволява да се вземат навременни мерки и да се предотвратят животозастрашаващи усложнения.

Какво означават индикаторите за налягане?

Налягането се измерва с помощта на тонометър и се изразява в две числа. Те показват горното и долното налягане, което в медицината се нарича систолно и диастолно. Първият индикатор означава силата, с която кръвта действа върху съдовите стени, когато сърцето се свива, а второто - по време на отпускането му.

Горното налягане се определя от честотата на контракциите на сърдечния мускул. При възрастните хора сърцето бие по-често, така че за тях са определени по-високи стандарти за кръвно налягане. До 55-годишна възраст систоличното налягане се счита за нормално от 110 до 130 единици, по-възрастни - 140 единици. Долният показател зависи от еластичността на кръвоносните съдове и техния тонус, обикновено е 65-80 единици.

Норма и отклонения

Разликата между систолното и диастолното налягане трябва да бъде около 40 единици. В някои случаи отклоненията са причинени от физическо натоварване, психо-емоционален стрес и употребата на определени храни. Но по-често те показват промени в кръвоносните съдове и развитието на патологични процеси.

Как да повишим ниското кръвно налягане: 5 ефективни начина

Какво означава по-високо налягане?

Високото налягане често е следствие от заболявания:

·         Патологични процеси в надбъбречните жлези;

·         Бъбречни заболявания;

·         Проблеми с кръвния поток;

·         Съдови заболявания;

·         Метаболитни нарушения.

Една от най-честите причини за високо кръвно налягане е вазоконстрикцията поради натрупването на холестерол. Някои лекарства, повишаване на концентрацията на адреналин в кръвта поради стрес, нездравословно хранене, което води до образуване на холестеролни плаки и наддаване на тегло, т.е. също могат да провокират повишаване на показателя, създавайки допълнителен стрес върху съдовете. Лошите навици също оказват негативно влияние.

Намалено налягане

По-ниско налягане възниква, когато има нарушение на съдовия тонус, кръвния поток в мозъка и вътрешните органи. Намаляването на показателя се дължи на бъбречни заболявания и вродени нарушения на ендокринните жлези. В такива случаи се появява мускулна слабост и треска, болки в корема, понякога повръщане и спазми. За нормализиране на кръвното налягане се предписват подходящи лекарства.

12 перфектни храни при високо кръвно налягане

Какво да правим в случай на отклонения?

Разликата между горното и долното налягане, която е извън нормалните граници, не е причина за паника. Важно е да се вземат предвид няколко точки:

·         С възрастта разликата между систолното и диастолното налягане се увеличава поради намаляване на еластичността на съдовата стена;

·         Има вероятност индикаторите да не отразяват реалната картина, например, ако са нарушени правилата за измерване на налягането;

·         Ако измерванията са направени веднага след физическа активност или по време на силно вълнение, те не отразяват реалната картина;

·         Причината за увеличаването на разликата при жените може да са хормонални промени по време на менопаузата.

За сваляне на долна граница на кръвно - ето какво се прави:

1.       Избягвайте наситените и транс мазнините

2.       Намалете солта в храната си

3.       Консумирайте повече калий

4.       Най-добре да се откажете от кофеина

5.       Намалете алкохола

6.       Консумирайте по-малко захар

7.       Похапвайте си черен шоколад

8.       Следете за теглото си

9.       Не забравяйте да спортувате

10.     Избягвайте стреса

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес