Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От какво най-често се получава пърхот?

10 юни 2024, 12:17 часа

Пърхотът е възпаление на кожата, което води до нейното лющене и появата на малки бели корички по скалпа, брадата, миглите и веждите. Лющенето на кожата може да бъде придружено от локално зачервяване, сърбеж и повишено омазняване.

Д-р Леонардо Ротоло разяснява проблема. 

Пърхотът, наричан още себореен дерматит, няма дефинирана причина, но може да бъде причинен, например, от стрес, хормонални промени, употреба на лекарства или внезапна промяна на температурата. Важно е да се направи консултация с дерматолог, за да се оценят спецификите му и да се посочи най-доброто лечение, което може да се направи с използването на специфични шампоани и/или лосиони.

Основни симптоми

Малки бели корички по скалпа, миглите, брадата, клепачите и/или веждите. Жълтеникави корички по кожата. Зачервяване на мястото. Сърбеж. Повишено омазняване на кожата и скалпа. В някои случаи загуба на коса. Симптомите на пърхота обикновено са по-интензивни и видими, когато човек е по-стресиран; тогава белите корички могат лесно да се забележат с невъоръжено око.

Край на пърхота завинаги - 7 ефективни домашни средства 

Причини

Причините за пърхота все още не са напълно изяснени, но появата му може да бъде генетична или благоприятствана от ситуации, които насърчават по-голямо възпаление на кожата и повишено омазняване, като хормонални промени, стрес, употреба на лекарства, внезапни промени в температурата, алергии. Наличието на гъбички по скалпа също може да насърчи появата на пърхот.

Лечение

Лечението на пърхота трябва да се ръководи от дерматолог, тъй като може да варира в зависимост от интензивността на симптомите и честотата, с която се появяват. Някои от насоките за лечение, които могат да бъдат дадени от лекаря, са:

- шампоани против пърхот, които могат да имат противогъбични свойства и/или регулиращи омазняването на скалпа свойства;

- кремове, мехлеми или лосиони с противовъзпалителни или имуносупресивни свойства.

Често лекарят препоръчва да избягвате носенето на шапки, да поддържате кожата чиста и суха, да избягвате къпане в много гореща вода и стресови ситуации.

Тайната да се отървете от пърхота веднъж завинаги е да държите под контрол омазняването на скалпа си. За целта добро решение може да бъде измиването на косата с шампоани против пърхот или шампоани, които съдържат съставки като селенов сулфид, циклопирокс оламин или кетоконазол, особено когато пърхотът е по-интензивен.

Използването на домашни средства за пърхот, като етерично масло от чаено дърво или рициново масло, също може да помогне, но е важно процесът да се ръководи от лекар или билкар.

Основни форми на лечение

Шампоани против пърхот

Сърбежът и лющенето на пърхота почти винаги могат да бъдат контролирани с помощта на шампоани. При лек пърхот се препоръчва отначало ежедневно почистване с мек шампоан, за да се намали натрупването на мазнини и мъртви кожни клетки върху скалпа. В случаите, когато няма подобрение с неутрални шампоани или при среден или тежък пърхот, може да се използва специален лечебен шампоан. Различни вещества в такива шампоани са следните.

Цинков пиритион: има противогъбично действие и помага за премахване и предотвратяване образуването на мазнина по скалпа.

Пърхот: Защо се появява и как да се отървете от него?

Въглищен катран: намалява скоростта, с която клетките на скалпа умират и се лющят.

Салицилова киселина: има затягащо действие, отпушва порите и балансира омазняването на кожата. В някои шампоани салициловата киселина може да бъде свързана с кетоконазол, тъй като подобрява проникването му в кожата и неговото противогъбично въздействие.

Кетоконазол: убива гъбичките, причиняващи пърхот, които живеят по скалпа.

Селенов сулфид: има противогъбично и антибактериално въздействие, намалява образуването на пърхот и лекува трихофития.

Циклопирокс оламин: има противогъбично въздействие.

Тези шампоани могат да се използват първоначално един до три пъти седмично. При подобрение употребата им може да се намали до веднъж седмично или по-рядко, просто за поддръжка и профилактика.

Внимание! Статията е само за информация. Не практикувайте самолекуване и винаги се допитвайте до медик-специалист!

 

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес