Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма да повярвате какво се случва с кръвното ви, ако пиете черен чай

22 май 2024, 19:40 часа

Сърдечно-съдовите заболявания са нарастващ здравен проблем в света, а високото кръвно налягане е един от първите симптоми, които го показват. 

Вижте още: 6 храни за здраве на червата, подмладяване на тялото и загуба на тегло

Много фактори като диета, физическа активност и тютюнопушене оказват влияние върху работата на сърцето и сърдечно-съдовата система, така че е важно да се направят ключови промени в начина на живот, за да се намали рискът от състояния като коронарна болест на сърцето, сърдечна недостатъчност и инсулт.

За мнозина няма да е лесно да се хранят по-здравословно или да бъдат по-активни физически, но дори малките промени имат значение. Техническият директор на AVT Tea Service Limited Тим Бонд, който се занимава с изследвания на чай от лабораторни анализи до фабрично производство, сподели лесна ежедневна стъпка, която може да ви помогне да понижите кръвното си налягане.

А именно, говорим за консумацията на черен чай, който има многобройни здравословни ползи за нашето тяло.

Оказва се, че пиенето на чаша обикновен черен чай има ползи за сърцето и кръвното налягане благодарение на малко известно, но силно съединение, наречено теарубигин“, каза той.

Това съединение е вид флаван-3-ол в флавоноидната група на полифенолите, които са известни със своите силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Бонд посочва, че те действат добре на кръвоносните съдове, като отпускат гладките мускули и разширяват артериите и намаляват възпалението.

Вижте още: За здраво сърце и кости: 6 храни ще ви дадат ударна доза витамин К

В сравнение с други храни, богати на флавоноиди, 100 грама черен чай може да съдържа 115 mg флаван-3-ол. Например зеленият чай съдържа 54 мг на 100 грама, ябълките 9,3 мг, крушите 6,8 мг и малините 5,8 мг.

Неговият съвет за пиенето на черен чай беше подкрепен от проучване от 2022 г., публикувано в Annals of Internal Medicine. В проучването са участвали над 500 000 души. Тогава беше открито, че пиенето на чай е свързано с по-ниска смъртност от сърдечно-съдови заболявания, исхемична болест на сърцето, инсулт и респираторни заболявания и дори рак.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес