Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никога не съхранявайте ЯБЪЛКИТЕ в близост до тези 3 зеленчука

09 ноември 2022, 08:20 часа

Оказва се, че съхранението на ябълките през зимата съвсем не е чак толкова лесна задача, колкото изглежда на пръв поглед. За да запазим плодовете свежи и полезни, е добре да сме запознати с някои техни особености и специфики. Какви обаче са те, тепърва предстои да разберете.

Как е правилно да зазимим ябълките до пролетта?

Първото и най-важно нещо, което човек трябва да знае, е обвързано със сорта ябълки, които сте решили да съхранявате. Те трябва да са зимни, а не летни. Ако съхранявате летен сорт ябълки, до няколко седмици плодовете няма да са годни за консумация.

Има и друга особеност, с която хората трябва да са запознати – кога да оберат ябълките от дърветата. Те не трябва да са напълно узрели. Добре е да са малко зелени, ако искате да ги похапвате чак до пролетта.

Имате много ябълки? Направете този вкусен сладкиш

Винаги оглеждайте внимателно плодовете и отделяйте настрана онези от тях, които имат някакви натъртвания или наранявания. Може да ги увивате индивидуално в хартия или да ги разпределяте в мрежи, които след това да окачите на тавана в мазето, сами решавате.

Трябва обаче да се придържате към едно основно правило и то е свързано с това до кои зеленчуци не бива да съхраняваме ябълките. Никога не ги дръжте в близост до картофи, лук и чесън. Така рискувате да развалите вкуса на плодовете и след това, вместо да ги похапвате с наслада, да ги изхвърлите в кофата с отпадъци.

Следвайте тези съвети и ви гарантираме, че съхраняваните от вас ябълки ще се запазят свежи и приятни за консумация чак до ранна пролет.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес